Референдум за задължителното гласуване на практика не е необходим. Ако идеята е задължителното гласуване да се бори с високата степен на купен вот, то този въпрос може да се уреди директно законодателно и без референдум.

Това е позицията на Янаки Стоилов, който заяви в студиото на БНТ, че БСП няма да си промени позицията по актуалната тема, която произтече от речта на президента Росен Плевнелиев в Народното събрание.

Ако задължителният вот бъде подложен на въпрос в референдум в комлект с питания за мажоритарно и електронно гласуване - в такъв сценарий левицата ще поддържа позицията си от миналата година и няма да го подкрепи.

В духа на наближаващите местни избори социалистът коментира, че компромисът в политиката е част от самата политика. Това, че избрахме сега да сме опозиция, показва, че на преден план за БСП беше да бъде последователна към хората, от които е получила подкрепа, посочи Стоилов.

Като амбиция за предстоящия местен вот той очерта целта БСП да има свои организации във всички общини и свои кандидати почти навсякъде.

Запитан кой ще подкрепи БСП при балотаж между ГЕРБ и ДПС, Стоилов обясни, че в политическия живот има реална опасност и тя трябва добре да бъде осъзната и от партиите, и от хората. За него около ДПС може да се концентрират гласове на основа етническа, религиозна или корпоративна свързаност и това може да е опасно.

БСП да бъде партията, която категорично отстоява национални интереси и да проектира радикална лява политика, си пожела червеният депутат. Доста напреднали сме във формулиране на нашата политика за местната власт, до края на май ще предложим национална платформа. Към средата на годината с различна степен на готовност ще почнем да издигаме своите кандидати по региони, разкри Стоилов.

Никога не сме били в такова тежко демографско състояние, обезлюдяваме се със страхотни темпове. Нацията се топи, младите са отблъснати от политиката - търсим пътища те да са и в България, и в БСП, каза депутатът.

БСП трябва да променя България и Европа. Променяйки себе си, ние променяме действителността,  в която живеем, анализира ролята на БСП в настоящия политически живот Стоилов. Той обяви, че за партията му е важно народът на постигне социално и икономическо освобождение.

Провокиран от думите на Румен Овчаров за вината на Сергей Станишев за провала на БСП, Стоилов изтъкна, че въпросът дали Станишев отново би бил допуснат до лидерското място в столетницата изобщо не е на дневен ред. Заместник-председателят на Народното събрание подчерта, че БСП не е лидерска партия и лидерството там е неформална категория. Постовете лидер на партията и на ПЕС, според Янаки Стоилов, са съвсем различни, като социалистите трябва да използват възможностите, които им се предлагат от тези две позиции.

Ние сме свикнали да се занимаваме доста с миналото на БСП, тя е историческа партия. Поуките ни са да не допускаме разминавания между обявената и водена политика, за да не разочароваме избирателите, очерта партийните прозрения от предишни провали Стоилов.