Азбукарите и гергьовденци се регистрираха в ЦИК за предстоящия референдум, който ще се проведе заедно с изборите за държавен глава.

Според депутата Мариана Тодорова подкрепата за референдума била знак към обществото за обединение и повече независимост чрез повече граждански инициативи. Чрез повече граждански инициативи обществото наистина ще бъде независимо, убедена е тя.

Предложеният референдум бил позитивна провокация към политическата класа, защото предлагал промяна на политическия модел.

Подкрепяме и трите въпроса, посочи Тодорова. Призоваваме да се гласува с "Да" и на трите въпроса, изтъкна азбукарката. На тези избори щяло да се разбере дали задължителното гласуване ще сработи или ще е проформа.

От АБВ са за намаляване на партийната субсидия. Трябвало обаче да се намери разумният баланс, за да не станат партиите залог на корпоративни интереси, по мнението й.

Любен Дилов-син на свой ред сподели, че подкрепя идеята на Слави Трифонов за допитване до народа, който му бил близък по душа. Този референдум бил възможност да се свика Велико народно събрание.

Трябва мобилизация, смята той. Партията му щяла да хвърли ресурс в пропагандирането на референдума.

Румен Петков пък изрази безпокойство, че АБВ е единствената парламентарна партия, която се е регистрирала за референдума. Другите партии неглижирали гражданското общество. 

С ДПС не е уговаряна подкрепа на вота за Ивайло Калфин, стана ясно още от думите му. Всички опции са отворени, подчерта Румен Петков.