Реформаторският блок трябва да декларира желание за единство на всички дясноцентристки политически организации. Блокът не трябва да се затваря в себе си. Това обяви бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев по време на Първия конгрес на Реформаторите. Форумът се провежда в столицата, а на него присъстват над 2000 души.

Москов зове за завръщане на ДСБ в блока

Москов зове за завръщане на ДСБ в блока

Умореният българин избира Алла Пугачова, според бившия член на ДСБ

Няма да бъде лесно. Живеем в изключително размирен свят. Подлага се на съмнение най-големия успех за България през последните години- евроатлантическото членство на страната. Ненчев вярва, че РБ много силно и ясно може да отстоява тази кауза.

Според Ненчев ДСБ трябва да намери своя път към единство, защото това единство е нужно за България. "Нека се разделим с личния си егоизъм, с партийния си егоизъм, с амбицията само и единствено на РБ, защото имаме много по-висока кауза, цел - заради бъдещето на децата ни, заради това, да бъдем равностоен и предвидим член на ЕС", коментира лидерът на БЗНС и допълни, че са нужни усилията на всеки, за да продължат по избрания път.

"Да бъдем единни, силни и съпричастни към общата ни кауза и програмата, която ще правим днес", призова Ненчев.

Да ударим звучен шамар на левицата, зове Зеленогорски

Да ударим звучен шамар на левицата, зове Зеленогорски

Реформаторите обезпокоени от нашествието на национал-популизма

В изказването си бившият здравен министър и ръководител на предизборната кампания на РБ Петър Москов отбеляза, че ДСБ трябва да са част от РБ. Той допълни и, че голяма част от хората от ДСБ са в залата.

Според лидера на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева не можем да кажем, че вече в тази политика няма ляво и дясно. Избори винаги се налага да се правят и трябва да кажем на хората ясно от каква позиция се правят, до какво ще доведе един избор, смята Кунева.

"Искаме силни граждани, това означава оправомощени хора. Това означава винаги и във всеки момент да имаш коректив и огледалото за обратно виждане, което няма да позволи един или друг политик да направи катастрофа с държавата", коментира Кунева.

По думите й, РБ има амбиция да бъде партньор, коректив и конкурент вдясно. "В следващите седмици трябва ясно да кажем, че не искаме ляво управление в страната, но не искаме и само една партия да диктува какво означава дясното в България", посочи Кунева. Ние сме конкурент, коректив и партньор, отсече тя.

По думите й, всеки разговор за политика е винаги разговор за свободата. Кунева призова това да е отправна точка на РБ.

На конгреса не присъства председателя на НПСД Орхан Исмаилов, който от вчера имал здравословен проблем, а водещият на конгреса Даниел Вълчев се пошегува обвързвайки това с факта, че от вчерашния ден Петър Москов вече не е здравен министър.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски изртъкна, че единството прави РБ силни и заради това десните избиратели им повярвали. По думите му последните проучвания сочели, че 37% искат десноцентристка коалиция. Това разбивало мита за надигащата се вълна на одобрение към лявото, тълкува той. Топката е в полето на десницата и трябва да я отиграем по най-прав начин, смята Лукарски. Той призова всички в залата да работят така, че на 26 март да се поздравят с добър резултат на изборите.