Отворено писмо до президента Румен Раден с призив да не абдикира от задълженията си разпространиха днес от "Реформаторския блок - Глас народен". Самото отворено писмо бе внесено в институцията.

Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша, обръщат се до държавния глава от "Реформаторския блок - Глас народен".

Затова и те настояват Румен Радев да не абдикира от своите конституционни задължения и да предприеме всички действия за да гарантира честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите.

"Реформаторският блок - Глас народен" апелират президента:

  1. Затворете границите за изборните туристи от Турция.
  2. Затворете всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства, заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение.
  3. Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС, във връзка с опитите на Турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г.
  4. Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция, в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес.
  5. Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.

"Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да "вземат закона в собствените си ръце", се казва в отвореното писмо.

Реформаторите предупреждават още, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите дни до парламентарните избори, цялата политическа отговорност ще бъде носена именно от държавния глава, включително и изкривяване на изборни резултати, които подронват суверинитета и демократичните устои на България.