Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ, е добра новина за България.

Това заявяват партия ДОСТ в изявление след като излезе решението на Върховния касационен съд с което партията на Лютви Местан се регистрира.

Според текста, първата причина това да е добра новина е надполотическа, тъй като решението на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционните права на своите граждани.
Така е реабилитирано дискредитираното вече доверие във върховенството на закона.

Втората, според ДОСТ, добра новина е с дълбоко политически корени, тъй като учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава.

"Ние и занапред смело ще се борим за постигане на пълно и ефективно равенство, но чрез механизмите на интегриране. Този процес следва да се реализира в рамките на конституционния принцип за единство на българската гражданска нация, което превръща ДОСТ в една истинска национална либерална партия.

От партията на Местан напомнят, че предвид тежките нови предизвикателства – бруталния тероризъм – тяхната концепция за нов, модерен, граждански патриотизъм става особено актуален.

„За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението”, заявяват от ДОСТ.

Демократи за отговорност, свобода и толерантност е алтернатива на всички антинатовски, антиевропейски, крайно националистически и олигархични сили в българското общество. След 26 години от началото на демократичните промени тези ретроградни сили все още представляват реална заплаха за българската демокрация. Необходимо е консолидирано противодействие и точно тук разполагаме своето място и политическите си цели.

От партията се обръщат и с призив към онези, които по убеждение са с тях, но до днес не са ги последвали, защото агресивното внушение, че ДОСТ няма да получи регистрация, да направят това, защото "демокрацията е по-силна от ретроградните сили и техните заклинания и затова очакват да освободят волята и енергията си, за да бъдат заедно част от нова и силна алтернатива".

Знаем, че сме в началото на пътя. И понеже той е верен, ще успеем, завършват изявлението си от ДОСТ.