Съвместно издание на две пощенски марки „България и Румъния - заедно в Европейския съюз" се отпечатва в рекорден тираж - 115 000 броя с цена 0.55 ст. за кореспонденция в рамките на страната и 120 000 броя с цена 150 лв. за чужбина, информират от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

В толкова големи тиражи досега са пускани в употреба единствено пощенските марки „Европа", които се издават от всички членове на Европейската асоциация на пощенските оператори. 46 000 броя от двете серии марки са предназначени за колекционери и се издават  в блок-листа. 

Филателното издание ще бъде пуснато в употреба едновременно в двете държави и ще съдържа 2 пощенски марки, по проекти, изработени съответно от български и румънски художник. Сюжетите символизират присъединяването  на България и Румъния към Европейския съюз.

Върху всяка от пощенските марки ще бъде изписано името на страната, издаваща марките, година на издаване, номинална стойност, имената на художниците-графици на техния роден език. Проектите бяха избрани с конкурс и в двете държави.

Очаква се от началото на декември българската администрация да облепва кореспонденцията си с институциите на останалите членове на Европейския съюз с тематичните филателни продукти.

Търговските условия на отпечатването и продажбата на марките бяха уточнени между администрациите на двете държави.  Споразумението за съвместна емисия бе подписано в Букурещ от  ръководството на „Ромфилателия" и делегация на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и „Български пощи".