Протестно писмо до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, до председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол и до канцлера на Германия Ангела Меркел по повод организираното честване на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков са изпратили Центърът Хана Аренд, Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская", Коалиция за честно управление и Центърът за подкрепа на хора, преживели изтезание.

В писмото се изразява недоволство, че българското правителство на партия ГЕРБ, което е член на Европейската народна партия, е дало съгласието, че представителният ансамбъл на Българската армия да свири в град Правец на честването на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, което е организирано от областния управител Красимир Живков, който представлява българското правителство.

Според авторите на писмото с този акт правителството нарушава Резолюцията на Европейския парламент от 2 септември 2009 година относно Европейската съвест и тоталитаризма, в която се заявява, че Европа няма да успее да се обедини, ако не съумее да изгради общ поглед върху историята си и не признае нацизма, сталинизма и фашистикет и комунистическите режими като общо наследство и не започне дебат за техните престъпления.

Според авторите на писмото „честването на кървавия диктатор поругава паметта на жертвите на комунистическия тоталитаризъм в България".

Те посочват, че правителството не изпраща ансамбъл да свири на мястото на концентрационния лагер в Ловеч, когато се почитта паметта на 151 убити с тояги противници на диктатора.

Подписалите се под писмото подчертават, че няма да се примирят с това правителството да заблуждава западните демокрации, че е против тоталитаризма, а вътре в страната да държи областни управители, свързани с тайните служби и да организира честване с държавна музика.