Каракачанов не бърза с концепцията за ромите, защото не иска да чува, че е свързана с някакви избори или политика. Въпросът, според него, е да се избере правилната политика, а не политиката на щрауса да си заравяме главата в пясъка. Той мисли, че в края на август и началото на септември концепцията би трябвало да бъде приета.

Това обаче не означава, че обществото трябва да стои със "заровена глава и с гол задник". Ромите са много добре интегрирани за изборите, твърди вицепремиерът.

Според Каракачанов на заседанието на Съвета по интеграция се случило нещо като с "Капиталът" на Карл Маркс - всеки го чете, но никой не го разбира. По думите му, много от хората, които се изказали, използвали политически клишета, параванчета и думи като политическа коректност. Да се говори как няма проблеми от циганската общност означава, че някой не иска да се занимава с проблема, посочи той.

Според Каракачанов ромите трябва да се научат, че училището не е прищявка на правителството, а е необходимост да изкарваш прехраната си по почтен начин, а не да крадеш, обираш или да се насилват възрастните хора по селата.

Той изтъкна, че неправителствените организации, които са присъствали по време на дискусията добре се хранят от проблема на ромите. Каракачанов не очаква НПО-тата да му кажат "Браво", а бил поканен да представи становището си.

В Гранитна зала на Министерския съвет, където се проведе заседанието, той посочи, че да говорим, че проблем няма, това означава, че си заравяме главата в пясъка и се крием зад параван - все едно не живеем в тази държава".

Каракачанов посочи, че ако някой не знае български и поради тази причина не може да си намери работа, това потвърждава концепцията за интеграция на ромите. 

Група роми мамят с дърва за огрев пенсионери в Кюстендилско

Група роми мамят с дърва за огрев пенсионери в Кюстендилско

Карали да плащат повече от доставените дърва

По думите му има друг начин на живот и съществуване от ден за ден. Най-лесно да се критикува и да не изпадаме в ролята на коминтерна, призова военният министър. "Няма време за отлагане и за криене, защото най-малкото нещо може да доведе до конфликт в обществото", посочи той.

Липсата на грамотност и непознаване на официалния език лишава хората от ромски произход от възможността да бъдат на пазара на труда, предупреди военният министър и допълни, че изказванията не ги приема като другарски съд, въпреки, че бил упрекнат за "политическия" документ. 

Роми пребиха полицай в Сливен

Роми пребиха полицай в Сливен

Той е настанен в областната болница

Каракачанов не разбира защо и кой дава право, който има едни политически убеждения да набеждава някого, че има други политически убеждения. Той призова да се излезе от клишетата, защото по време на дискусията се показало, че клишетата не вършат работа. "Който не знае какво означава гето, да отиде в Западния парк, да види как се появяват бараки от тенекии и се изсича гората", ядоса се той.

Каракачанов не бърза с внасяне на Концепцията за интеграция на ромите в Министерския съвет - "дали утре сутринта или до средата на август". Той не би приел да се тупа топката, да се губи времето и да се оставят няколко министерства, натоварени с проблемите на ромите. Генезисът на проблема трябва да се решава от всички, а не от полицията, каза още военният министър. 

Без етнически умисъл в концепцията за интеграция на Каракачанов

Без етнически умисъл в концепцията за интеграция на Каракачанов

Недоумява какво политическо некоректно има в думата "циганин"

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че е необходим обществено-политическо организиране на целия процес за интеграция на ромите. Най-важното е да бъде написано какво е изискването на законодателството, посочи той и допълни, че всички предложения приети или неприети, е хубаво да бъдат казани.

За него най-сложния въпрос е, ако тази концепция би била приета от Министерския съвет, каква би била в Стратегията за интеграция на ромите 2020-2030 г.