Видно е от много години, че интеграцията на циганите на практика не работи и няма никакви видими резултати. Целта е държавата да обърне внимание на този проблем, да вземе мерки, а не да се провеждат мерки, които нямат ефект.

Toва заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, която провежда заседание в сградата на Министерския съвет.

На съвета Каракачанов представи основните пунктове от Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им.

Каракачанов непримирим за концепцията за циганите

Каракачанов непримирим за концепцията за циганите

Внесох Концепцията в МС и ще настоявам тя да се приеме, категоричен е той

Каракачанов припомни, че концепцията е била обсъждана в продължение на 6 месеца и качена на сайта на МО за обсъждане, изпратена за съгласуване на министерствата, които са ангажирани с проблемите на интеграцията на ромите. Още от самото начало като била публикувана се появили твърдения на различни неправителствени организации, че тя е дискриминационна, фашистка, антиевропейска. Карачанов досега обаче не е получил конкретен отговор дали има такова нещо или не.

Той даде да се разбере, че когато се използва думата циганин, не внася никакъв смисъл на обида или дискриминация, защото хората от този етнос се наричат точно по-този начин.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера

251 случая през 2018 г. са нападенията над полицейски служител. Над 90% от посегателствата над полицейски служители са били извършени от обитатели на ромските гета. За съжаление след толкова десетилетия интеграции и похарчени средства, промяна в това отношение няма, негодува Каракачанов.

Той напомни още, че през последните 10 години са се похарчили близо 815 млн. лв. за всякакви програми за интеграция на ромите, резултат няма. Каракачанов увери, че не е влаган етнически смисъл в концепцията за интеграция на ромите, а тя засяга всеки български гражданин.

Дончев: Циганите се ползват като електорален резервоар

Дончев: Циганите се ползват като електорален резервоар

Няма данни колко са интегрирани, защото администрациите нямат право да събират данни по етнически признак

Каракачанов е убеден, че така повече не може да продължава и това би могло да доведе до ескалация на етническото положение в страната. "Когато говорим за правата на гражданите не се позоваваме на техния произход, а се позоваваме на българската Конституция", изтъкна военният министър. Той настоява да се възпита ромското населението, да се съобразява с обществения морал и законите в страната.

Той посочи, че е концепцияте за интеграция на ромското население е сбъркана, защото всички мерки досега не са реални и не спомагат тази част от населението да бъде интегрирана и през образованието да бъде равноправна на пазара на труда. Липсата на образование в гетото е безспорна, отчете Каракачанов и настоя законът да бъде еднакъв за всички.

Бедността сред населението се увеличава, неграмотността на децата и процентът на децата, които не посещават училище също се увеличава, посочи вицепремиерът.

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

Воеводите застават твърдо зад МВР акцията в Столипиново

По думите на военният министър политиката, при която се стимулира безразборна раждаемост не е към децата, а към социалните помощи. Измамите с ТЕЛК-ове също стоят на дневен ред, но като се прибави и нажежаването на страстите заради битова престъпност, се стига до сериозно напрежение, което трябва да бъде избегнато.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че българската администрация не събира данни по етнически признак. От своя страна Методи Филчев от Видин, председател на неправителствена организация, отбеляза, че подходът на доста хора е негативен към хората от ромски произход. Той твърди, че голяма част от хората с ромски произход са грамотни, тъй като не са завършили образованието си.

Интеграцията на циганите закъсняла с две десетилетия

Интеграцията на циганите закъсняла с две десетилетия

ВМРО и Каракачанов организираха кръгла маса

"Защо ги нападат (ромите - б.р.), има ли съд, има ли прокуратура", запита той и допълни, че открива негативна промяна за всички български граждани в страната. С концепцията се създава едно етническо напрежение в страната, посочи Филчев.

Никой не може да забрани на някого колко деца да направи и колко да има, заяви Филчев и посочи, че много роми са напуснали страната и са отишли в Германия и то не само заради социалните помощи. 

Ромите са много добре интегрирани за изборите, убеден Каракачанов

Ромите са много добре интегрирани за изборите, убеден Каракачанов

Генезисът на проблема трябва да се решава от всички, а не от полицията

Мария Стоименова от Фондация "Гюлчай" заяви, че има много циганчета, които ходят на училище, но излизат неграмотни. Тя имала лични примерни, че дете 7 клас, но не знаело да чете. "Парите похарчени за ромите не са в джобовете на циганите, а в министрите и министерствата", нападна тя Каракачанов.

"Българите направиха най-лошо и продадоха България. Награбихте държавни имоти за жълти стотинки. България е продадена с лъжи, измами и с нападения само с циганите", продължи тя.

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

БХК и ромските организации не притесняват Каракачанов

Лоша стана политиката за ромите. Тези малцинства понесоха най-лошия удар на крадената демокрация, ядоса се тя и запита защо се обвиняват само циганите за ТЕЛК-овете и за всички друго. Стоименова призова да не се обвиняват само ромите. Тя се надява, че Каракачанов не е расист, но такава била програмата и концепцията, която не е правилна за България.

Тя също е имала възможност да краде и да взима, но не го е правила.

ДПС: Концепцията на ВМРО за циганския етнос е философия на нацизма

ДПС: Концепцията на ВМРО за циганския етнос е философия на нацизма

Стратегията на Каракачанов е крепостничество и е противоконституционно

След част от изказванията, Каракачанов посочи, че недоумява какво означава политическо некоректно в думата "циганин", защото не влага обиден и негативен смисъл. Той призова присъстващите да не се борави грешно с терминологията.

Ако сега концепцията не бъде внесена заради местните избори, следват парламентарни и президентски избори, с което никога няма да бъде внесена. Това не е политически документ, даде да се разбере военният министър.

Припомняме, в началото на февруари месец вицепремиерът и лидер на ВМРО Каракачанов разпространи концепцията включително и през медиите.

Това стана след като на 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново, а в селото възникна сериозно напрежение, включително и покрай събарянето на незаконните постройки в махалата.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование