Програмите, предназначени за интеграция на ромското население, имат за цел не толкова да приобщават циганското население, а усилията им са насочени към това да направят българското общество толерантно към това, което прави циганското население.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на кръгла маса в Гранитна зала на Министерския съвет, посветена на концепцията на ВМРО срещу циганизацията на България.

Иван Нейков: След като обществото дава, има право и да изисква поведение

Иван Нейков: След като обществото дава, има право и да изисква поведение

Нападение със сопи и брадви не е хулиганство, изригна Слабаков

Припомняме, в началото на февруари месец вицепремиерът и лидер на ВМРО Каракачанов разпространи концепцията включително и през медиите. Това стана след като на 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново, а в селото възникна сериозно напрежение, включително и покрай събарянето на незаконните постройки в махалата.

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

БХК и ромските организации не притесняват Каракачанов

Каракачанов припомни, че няколко месеца се води един дебат пред обществото по концепцията за справяне с проблемите, свързани с циганското население в България. България има няколко документа, по които се провежда интеграцията на ромското население - Национална стратегия на България за интегриране на ромите и Национален план за действие за изпълнението й.

Според военния министър сме закъснели с две десетилетия за справяне с проблемите, свързани с циганското население. Основното, което би дало резултат, е всички български политици да отчетат ситуацията за проблемите на ромското население, подчерта военният министър.

Той отчете, че прякото финансиране от държавния бюджет за периода 2007 - 2018 г. - малко над 196 млн. лева, а външно финансиране по оперативни програми - над 618 млн. лева. Те са изразходвани от 500 броя ромски НПО-та, които са направени само да реализират парите от тези програми и после нищо особено не било свършено.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера

С концпецията за ромското население, Каракачанов предлага мерки към държавните органи, които имат правомощомия в съответните области, от които зависи приобщаване на ромското население. По думите му в последно време имало много обвинения, че концепцията е дискриминационна, но никой не е успял да посочи, в който и да било текст да има някакви дискриминация.

Концепцията предлага затягане работата на държавната администрация и други мерки, които не са предвиждани в нашата практика. Каракачанов настоява да се постави акцент върху социализацията и приобщаването на ромите към законовите норми в България, образованието да стане задължително, да се премахат гетата и да се увеличи контрола, така че да не се допускат незаконни строежи.

"Всички мерки са предложени, отчитайки особеностите на традициите на ромското население", заяви военният министър и посочи, че иска да се намери отговор на четири въпроса.

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

По повод акцията на полицията в "Столипиново"

1. Правилен ли е подходът да се обвърва държавната подкрепа с условия за социализация?

2. Считаме ли, че мерките, които предлагаме, са дискриминационни?

3. Смятаме ли, че е правилно да се предприемат мерки за провеждане на политика, която органичава ромите?

4. Сега ли му е времето да се обсъжда този въпрос?

Припомняме, че вицепремиерът и лидер на ВМРО Каракачанов обвърза позицията си като вицепремиер и министър на отбраната с реализацията на концепцията, но заяви, че е отворен за предложения.

От ВМРО обявиха и че депутатите им и общинските съветници са предприели стъпки за описване на незаконните постройки и започване на процедура за премахване на гетата.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование