Държавната администрация е свикнала да прави избори, така че машината е невероятно смазана. Всичко е в срок и няма забавяне относно предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Той обясни, че е провел поредица от срещи с областните управители и със звената ГРАО в областните. От гледна точка на материално-техническото осигуряване проблем за изборите няма, увери Карадимов. И добави - трябва да е пределно ясно докъде се разпростират правомощията на Министерскиs съвет и къде - на Централната избирателна комисия (ЦИК). Не правителството, а ЦИК организира изборите, каза Росен Карадимов.

ЦИК: Изборите не могат да бъдат отложени

ЦИК: Изборите не могат да бъдат отложени

Задържането на Джейхан Ибрямов не е пречка той да участва в изборите

"Дори да се опитва някой да влияе, ние не организираме избори. Никакво влияние в кабинета няма, министрите са самостоятелни при взимането на решения", категоричен бе Росен Карадимов. И увери - нито една партия не стои зад служебното правителство и министрите са много по-внимателни, отколкото в едно редовно правителство.

Росен Карадимов подчерта, че диалогът с ЦИК за предсрочните избори е много добър, но още веднъж натърти тезата си - не правителството организира изборите, а самата изборна администрация.

Започна удостоверяването на машините за гласуване за вота през октомври

Започна удостоверяването на машините за гласуване за вота през октомври

Сертифицирането на устройствата протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност"

Той добави, че купеният и корпоративен вот на фона на ниска избирателна активност могат да изкривят тежко изборния резултат. При висока избирателна активност обаче купеният и корпоративен вот изчезват и се размиват.

Росен Карадимов призова регистрираните партии и коалиции да присъстват на удостоверяването на машините за гласуване и експедирането на машините за гласуване към секционните избирателни комисии. Иначе министърът гласува с хартиена бюлетина, а не с машина за гласуване.

Карадимов уточни, че не е в неговата компетентност да каже дали има основание за отлагане на изборите, или не, както поиска кандидата за депутат от Алианс за права и свободи Джевдет Чакъров. Изборната администрация обаче много ясно казала, че няма никакви основания за отлагане на изборния процес.

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

Комисията не очаква грешки при попълването на протоколите