Има елемент на неглижиране на джентълменското споразумение - премиерът акад. Николай Денков дойде и отиде на заседание на Министерски съвет. Правителството, което е с прекратени правомощия продължава функцията си, което предполага и присъствието на ротационния кандидат за премиер Мария Габриел. В момента се чудим защо и крехкото доверие, което има, се правят такива символични действия, които подкопават доверието и наливат допълнителна горчивина. Това заяви председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Той обясни, че премиерът Денков ясно е заявил, че ще подаде оставка на 6 март. Дотук политическата логика с оглед изпълнението на джентълменското споразумение е била прогнозируем. Подаването на оставката имаше за цел да затапи новината от националното съвещание на ГЕРБ. Тактически първата сряда от месеца е денят, в който всяка една парламентарна група може прави предложения, които не се гласуват от залата, поясни Желязков. В момента, в който бе депозирана оставката на премиера в деловодството на Народното събрание няколко минути по-късно бе направено предложението от ПП-ДБ това да е първа точка от дневния ред. Това показва две неща - има една несигурност от това какво би било поведението от техния партньор в управлението, а второ - да се бърза с гласуването на оставката с оглед на това да се види какво ще е поведението в пленарна зала.

Той посочи, че след гласуването на оставката на правителството, следва откриването на конституционната процедура за консултации и връчване на мандати, което може да започне от утре. Редно ли е преди да са се произнесли и да са посочили ден, час и дата за консултациите по отношение на предложенията, които сме направили за устойчиво управление, този въпрос да бъде предпоставен с времето и това бързане, запита Желязков. Вчера се искало евентуално оттегляне на точката да се гледа днес оставката на премиера, за да бъде гледана в петък. Днес аргументът, че ПП-ДБ не са знаели, че лидерът на ГЕРБ и кандидатът за премиер е в Букурещ изглежда наивно и повърхностно, коментира Желязков.

ГЕРБ тълкуват прибързаната оставка на Денков: ПП-ДБ не искат преговори, а нови избори

ГЕРБ тълкуват прибързаната оставка на Денков: ПП-ДБ не искат преговори, а нови избори

Без Мария Габриел ГЕРБ не могат да влязат в преговори

Според него президентът ще направи това, което му вменява Конституцията, и ще го направи отговорно. ГЕРБ ще продължат да настояват за приемане на формула за управление, която ще гарантира не само стабилност, но баланс, контрол и отчетност в коалицията, която трябва да бъде ангажирана с целия управленски мандат, каза Желязков.

Росен Желязков уточни, че още днес изпрати оставката на премиера акад. Денков в президентската интуиция. "Ние сме толкова близо до изборите, колкото бяхме и преди месец, и преди 9 месеца", добави парламентарният шеф.

Желязков посочи, че в парламента в момента се говорило само на тема регулаторите. Политическата договорка трябва да е в рамките на закона и правилата, а Народното събрание не трябва да бъде лишавано от правомощия за сметка на политическо споразумение, настоя той.

Росен Желязков отрече да се кандидатира за евродепутатската листа на ГЕРБ.