Ние сме оставени на надежда и молитви, а в бюджета бизнесът е изоставен като сираче. Така депутатът от БСП проф. Румен Гечев коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви предвидените средства за бизнеса в Бюджет 2021.

По думите му блокирането на държавата до март и 50 лева за пенсионерите до изборите означава "след нас и потоп". Ние сме гарантирали в нашия алтернативен бюджет помощ за майките и сме предвидли 500 млн. лв. помощ за бизнеса, посочи депутатът от БСП.

Според него да се дават пари за самолети на чертежи и за модернизация на армията, е несериозно. Бюджетът на БСП е жизнено важен, изтъкна Гечев и допълни, че властта не си изпълнява много от обещанията.

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

По-строгите мерки са правилно решение на правителството

Той призова управляващите да се качат на джипката на премиера, да обиклят болниците и да видят колко им е евтин дългът. Румен Гечев смята, че следващото правителство със сигурност ще актуализира бюджета.

Гечев е на мнение, че бюджетът на отчаянието ще мине много бързо. На първо място сме в Европа по скорост по приемането на панически бюджет и в панически условия, каза още депутатът от БСП.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов не се съгласи с критиките на колегата си и заяви, че има предвидени средства за приоритетните програми - здравеопазване, образование, отбрана и др. Буфери за бизнеса са програмите, които ще дойдат от Европа, а за програмата 60/40 има пари до април, посочи той.

Той се надява да не се стигне до пълно затваряне на бизнеса и да не се стигне до локдаун. Според него бюджетът на БСП звучи предизборно, но управляващите няма да вдигат данъците на хората. Ако БСП се ангажират с това и спечелят изборите, да го направят, призова Иванов.

Заведенията искат среща с Борисов за компенсации след затварянето

Заведенията искат среща с Борисов за компенсации след затварянето

Емил Коларов: Не сме против мерките

Преди COVID кризата говорихме за рекордно ниски нива на безрабоицата, а сега е към 7-8%. Надявам се да не се стига до локдаун, а догодина безработицата отново да стигне до предишните си нива, отбеляза Александър Иванов.

Иванов пък е на мнение, че щом бюджетите са били приети на първо четене бързо, значи опозицията е нямало какво да каже по въпроса.

Мерките на правителството са закъснели и много противоречиви. Toва заяви Гечев по повод обявените по-строги мерки за справяне с коронавируса.

По думите му сутрин се казва едно, на обяд друго, а вечер става трето. Това, което предлага здравният министър, е, че се прилагат мерки за затваряне на държавата до деня на изборите, посочи червеният депутат.

Не БСП са виновни, че линейките обикалят от болница в болница, а заради обърканите мерки на правителството. Вместо премиерът като технически сътрудник да обикаля магистралите, да си стои в офиса и да работи, настоя Румен Гечев.

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса

Според Иванов пък предложените мерки тепърва трябва да бъдат обсъдени и тогава да се вземе решение дали да бъдат приети или не. Мерките са предложени и все още не са влезли в сила. 

По думите му всичко зависи от хората, които трябва да бъдат съвестни и отговорни към техните близки, а не трябва да се карат като в детската градина. Според Иванов удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на март няма никакво значение за изборите. Той посочи, че именно от БСП целенасочено не носели маски в парламента и не спазвали сегашните мерки.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на март е здравна мярка, а не политическа, категоричен бе Александър Иванов, който негодува, че от БСП не са си носили маските в пленарна зала, а сега четат морал.