Истинските преговори и разговори за съставяне на правителство ще започнат след връчването на първия мандат. Това заяви председателят на СДС Румен Христов пред БиТиВи.

Той не е оптимист за създаването на правителство в 48-ото НС, но не знае какво ще спечелят партиите, ако отидат на нови предсрочни парламентарни избори догодина. Христов смята, че ГЕРБ няма да получат подкрепа за първия мандат, но няма да подкрепят и втория мандат за съставяне на правителство.

По думите му ГЕРБ могат да направят много компромиси, но не на всяка цена. Много е дълъг списъкът от нещата, за които победителите от предсрочните избори на 2 октомври няма да отстъпят - овладяването на инфлацията, отношението към Русия, подпомагането на Украйна с въоръжение, влизане в Еврозоната.

ГЕРБ имат готовност да бъде създаден структура и състав на Министерски съвет, но с правителство на малцинството много трудно щяло да се случи. Бойко Борисов нямало да участва като част от изпълнителната власт, ако се стигне до представяне на структура и състав. Ако се стигне до правителство на малцинството тежката зима ще донесе негативи, предупреди Румен Христов.

Той посочи, че ДПС са в евроатлантическото мнозинство, но най-добрият вариант в едно правителство да участват ПП и ДБ. Няма вина СДС затова, че не са заедно с Демократична България. Румен Христов не може да разбере защо БСП са по-приемливи за коалиционен партньор от ГЕРБ.

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

Според Десислава Атанасова все още има възможности за разговори по определени приоритети