С гласуването си Европарламентът по вандалски начин се намеси във вътрешните работи на суверенна държава. Така председателят на АБВ Румен Петков коментира решението на евроинституцията, свързано с нагнетената ситуация във Венецуела.

Като странно той определи гласуването на евродепутатите от БСП. "С това доказаха, че единственото, което могат, е да се колебаят, а такова поведение за група народни представители е абсурдно", коментира Петков.

Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Призовава страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо

Случаи като Сирия, Либия и Ирак са показни за намесата във вътрешните работи на суверенни държави от страна на чужди страни, допълни Пламена Заячка.

От АБВ отправиха апел към правителството да не признава която и да е страна - това е право само на Венецуела. В международните отношения се признават само държави, а не правителства и държавни глави, припомни Заячка.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

От партията са притеснени, че САЩ и Русия излизат едновременно от ядрения договор. Това поставя под силно напрежение цялата система за мир и стабилност в Европа, смята бившият социален министър Ивайло Калфин. Проблемът е, че това е единият от двата сключени договора преди падането на Берлинската стена. Те създават предвидимост и сигурност в Европа, изтъкна още Калфин.

Вторият договор изтича през 2021 година. Според Калфин може да очакваме нова надпревара във въоръжаването и струпване на нови оръжия. Неизбежно е отказите от тези договори да доведат до разполагане на ракети, включително и ядрено оръжие.

България няма собствен развит военнопромишлен комплекс, а това ще ни насочи към чужди икономики, са прогнозите на Калфин.

Той е на мнение, че договорът е трябвало да се предоговори, а не да се анулира. От АБВ смятат, че българското правителство трябва да оформи позицията си по международноправни инструменти, които да прекратят въоръжаването и Европа да влезе във функциите си на преговаряща страна.

Калфин предлага да се договори неразполагане на ракети, да се обхване пълния обем на съвременни оръжия за масово поразяване и да се потърси по-широко участие на страни извън Европа, Русия и САЩ, които да участват в подобна договореност. Силна и видима роля на ЕС трябва да бъде в основата на преговорите според него.