Румен Петков връчи писмо на премиера Бойко Борисов с настояване за генерални промени в отношенията на страната ни със Северна Македония. 

"Настояваме МС да даде ясен мандат на нашата част от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, а именно кои са основните въпроси на преговорите и да им се постави ясна задача какво следва да постигнат", заявиха от АБВ.

Според тях трябва да се премине към анекс на сега съществуващия Договор за добросъседство или нов договор, като най-важното в договора следва да бъде разбирането за обща история.

Петков предостави на министър-председателя сборника "Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати" и настоя тази книга да бъде връчена на всички наши евродепутати в следващия Европейски парламент.

Според Петков България ясно трябва да заяви, че кражбата на история е недопустима и че членството на северна Македония в НАТО и ЕС минава през генерално решаване, разбирателство и преодоляване на всички проблеми в двустранните отношения така, както стана с Гърция.

"Всяко поведение извън това разбиране е национално предателство", категоричен е Петков.

На срещата присъстваха още водачът на листата на "Коалиция за България" за евроизборите проф. Боян Дуранкев, доц. Боряна Бужашка и академик Георги Марков.