"Министър Красимир Каракачанов саботира възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия." Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Плевен.

Петков подчерта, че той самият е вносител на закон, с който през 2009 г. е възстановено военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Като пример, че Каракачанов саботира усилията за възстановяване на военновъздушното училище, Петков посочва проведена обществена поръчка за ремонт и възстановяване на самолетите, на които се обучават нашите курсанти L - 39.

По думите му на тази обществена поръчка са се явили 2 компании, едната със съответните лицензии, за доставка на ново оборудване, а другата без.

Той обърна внимание, че под ръководството на Каракачанов е избрана втората компания.

Военновъздушното училище в Долна Митрополия мина през военна комисия

Военновъздушното училище в Долна Митрополия мина през военна комисия

Решението бе прието единодушно

Лидерът на АБВ обясни, че миналата година в Долна Митрополия са кандидатствали по-малко курсанти, отколкото е общият прием. Петков определи това като катастрофа.

"Няма нормални родители, които ще си пуснат децата на самолети с абсолютната неспособност и липса на каквито и да са гаранции за сигурността на самолетите и сигурността на летателните часове, които трябва да оттренира всеки един от курсантите", подчерта Петков.

Лидерът на АБВ изтъкна още, че настоява за ясен отговор каква е била процедурата, каква е обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител.

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия

"От една страна това създава впечатление за саботаж от страна на министъра на отбраната във военновъздушното училище. От друга страна има ли корупционен натиск и защо е избрана фирма, която няма лицензии", запита още Румен Петков.

Според него освен всичко, това е пряк удар по плевенсикя регион, по перспективините за въстановяване на военновъзудшното училище.

"Министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение", посочи още Петков.

Той допълни, че ще се забавлява много, защото тези, които са спечелили няма да могат да извършат ремонта и поддръжката.

В заключение лидерът на АБВ препоръча на Каракачанов да се концентрира главно върху паспортите.

Възстановяваме висшето училище за пилоти

Възстановяваме висшето училище за пилоти

Цялото висше образование е голям батак според Каракачанов