Румен Овчаров на влизане в централата на БСП, където се провежда изпълнителното бюро на партията във връзка с обявените днес от премиера персонални и структурни промени в правителството и предстоящия утре пленум на партията, каза, че е дошъл да чуе колегите си, и че сега няма да коментира.

Той припомни, че многократно е заявявал, че политиката е колективна работа.

За разлика от Овчаров, Румен Петков направи обстоен коментар на обявените промени.

По думите му, създаването на агенция по сигурността е свързано с много ясен стремеж да се координира работата в сферата на сигурността, което засяга редица звена в Министерство на финансите, Министерство на отбраната и МВР.

Не става дума за изземване на функции от тези министерства, а за координиране на работата, подчерта Петков. Той каза, че не възприема структурната промяна , засягаща ведомството му като негативна оценка.

Според него създаването на агенцията е сложен процес и прибързаните заключения има опасност да създадат прекомерни очаквания в обществото, или пък  да се създаде излишно напрежение в службите и ведомствата, коментира Петков. Запитан дали би оглавил такава структура Петков отговори категорично не.

Според Петков новият орган трябва да е много по-ясно ситуиран, с правомощия да координира работата на различните звена.

Петков смята, че новата агенция няма да наруши информационния ресурс на МВР и категорично заяви, че не го приема като шапка.

Без съмнение агенцията в зависимост от функциите, които ще и бъдат възложени, трябва да разполага с информация, но това не означава накърняване на информационния масив и организацията на работата на МВР, каза Петков.

Изграждането на такава агенция ще бъде само от полза на националната сигурност, смята Румен Петков.  

Той изказа мнение, че според него службите на МВР не трябва да бъдат вадени.

Не мисля, че става дума за окастряне на правомощията на което и да е ведомство, каза още Петков и поясни, че става дума за орган, който да формулира политиката и да предоставя ежедневно информация на държавното ръководство.

Според Петков предложението за създаване на такава агенция е навременно. Необходими са законодателни промени по отношение на създаването на агенцията.

Освен закон за агенцията, вероятно ще се наложи да се пипат и други закони, предположи Петков и коментира, че това не бива да се прави хаотично и на парче.

Румен Петков определи като „пълни глупости" твърденията за вражда между него и Румен Овчаров.

Той каза, че в личен план съжалява за оставка на Овчаров и я определи като силен акт.

На министър Овчаров и на неговия екип трябва да благодарим, че в рамките на договора с „Газпром" се постигнаха несравнимо по-добри усилия от тези в предишния договор, добави още Петков.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, каза на влизане в централата на БСП, че това са от дълго време обсъждани промени-развития в срок по отношение на изпълнителната власт.

Те не са новости, в момента се пристъпва към действие, каза още Михов.