Премиерът и правителството се държат като убийци на българската отбранителна промишленост. Това заяви в Пловдив председателят на партия АБВ Румен Петков.

Отношението им към военнопромишления комплекс, към отбранителния сектор е престъпно, каза Петков и даде серия от примери в тази посока.

Водят се преговори с всички възможни доставчици на техника за сухопътни войски, но не и с българските производители.

"Имам основание да считам, че част от потенциалните участници в процедурата по производство и доставка на тежката техника ще ангажират български производители като подизпълнители. И министърът на отбраната, който отговаря за разпространението на паспортите, много добре знае кой може да ги произведе и изключителното качество на нашето производство", заяви Румен Петков.

Акциите на ДАНС в "Кинтекс" може да сринат компанията, предупреди Румен Петков
Обновена

Акциите на ДАНС в "Кинтекс" може да сринат компанията, предупреди Румен Петков

Президентът да обсъди казуса на предстоящия КСНС

Убиването на военнопромишления води след себе си десетки хиляди безработни - част от проблемите у нас, които Борисов и Каракачанов задълбочават, категоричен е бившият вътрешен министър.

Петков посочи, че за последните няколко години в държавния търговец КИНТЕКС два пъти, публично и демонстративно, се влиза по груб и вандалски начин. Това е държавно предприятие, което всеки месец представя в ресорното министерство отчет. Независимо от гръмкото начало на тези проверки обаче, няма огласен резултат, което сочи, че няма никакви въпросителни по дейността на КИНТЕКС, коментира Петков.

"Кой нормален държавен представител на друга държава ще дойде в КИНТЕКС, след като вижда отношението на нашата държава към дружеството. И тук въпросът е в последната година и половина КИНТЕКС има ли сключени договори", запита бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев".

Шефове в "Кинтекс" прикривали некачествена продукция

Шефове в "Кинтекс" прикривали некачествена продукция

"Кинтекс" бездействали, а щетите били за милиони

По думите му за директор на дружеството е поставен човек, чиято професионална подготовка и образование не предполага подобна длъжност.

Като следващ пример Румен Петков посочи факта, че държавата налага ограничения на българските производители в бранша в страни, в които няма проблем, без ясен аргумент. Той даде пример с Чад - държава, в която търгуват редица други държави, в т. ч. и такива от ЕС.

Петков се съмнява за тежка корупция и злоупотреби на високо равнище. Той даде пример, че се прилагат административни спънки по сделките, което бави тяхното изпълнение или направо ги разваля, което води след себе си редица проблеми за оръжейния ни отрасъл, включително и оттегляне на доверие от страна на банките.