Регулярните акции на ДАНС в "Кинтекс" са на път да сринат държавната фирма. Това заяви председателят на партия АБВ Румен Петков след като на 28 март агентите на ДАНС и прокурори влязоха в офиса на държавната фирма за търговия със специална продукция.

Предупреждението на Румен Петков е отправено към премиера Бойко Борисов, уточняват от партия АБВ.

Шефове в "Кинтекс" прикривали некачествена продукция

Шефове в "Кинтекс" прикривали некачествена продукция

"Кинтекс" бездействали, а щетите били за милиони

Бившият вътрешен министър припомни, че през 2015 година прокуратурата и ДАНС отново са влезли шумно, енергично и мащабно и с висока публичност в "Кинтекс", след което всичко приключило мирно и тихо.

Подобно събитие се случва и през 2017 година, когато са иззети документи и компютри. Ситуацията повтаря и миналата седмица, когато прокуратурата и ДАНС са иззели документи от търговското предприятие.

"Държа чрез вас да предупредя министър-председателя Борисов, че тези регулярни акции на прокуратурата и ДАНС са на път да сринат държавната фирма за търговия със специална продукция "Кинтекс". Нейните партньори няма как да не си зададат въпроса, какво предполага на всеки две години да се влиза по един брутален и демонстративен начин в търговско предприятия да се изземат едни документи", заяви Петков.

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

Президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност

Петков увери, че подобни акции са въпрос на националната сигурност. Той очаква и президентът Румен Радев да постави въпроса на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Петков е категоричен, че чрез подобни действия бива злепоставяна държавата.

Мнозинството одобри продажба на части от ВМЗ-Сопот
Обновена

Мнозинството одобри продажба на части от ВМЗ-Сопот

Продават земя, почивна база "Чевира" в Старосел и незавършен хотел

Малко по-късно зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева заяви, че ще сигнализират Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и европейската Агенция за кооперация на енергийните регулатори за приключилата процедура на "Булгаргаз" за алтернативен доставчик на природен газ.

Припомняме, три фирми участваха в търга за доставка на втечнен газ, който ще бъде съхранен в находището в Чирен. И трите фирми предлагаха газ от Гърция.

"Имаме страшно много опасения, че тази процедура, не само по начина, по който беше проведена и беше избран доставчикът, е порочна, но ще създаде една порочна практика. След като ни диверсифицират през Турция, доставяйки ни руска газ, на която ние плащаме оскъпяването, сега при поредната оферта на "Булгаргаз" постигнахме диверсификация и от Гърция, да получаваме същата руска газ", каза Ганчева.

Тя се съмнява, че се спазват принципите на конкурентните условия при предлагане и търсене на доставчици на природен газ и обясни, че в процедурата на "Булгаргаз" трябва да се избира най-добрата цена на пазарен принцип, но обявлението на дружеството не е било такова.

Този сигнал ще повиши увереността, че българските институциите си вършат работата, убедена е Ганчева.