От 1 май досега "Булгаргаз" внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената до 13 май. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщават от Пресцентъра на партията. Той определи това като най-голямото престъпление в енергийния сектор от 1989 г насам.

"Няма съмнение, че Булгаргаз имат договор, няма съмнение, че доставчикът е добре известен, но КЕВР не изпълни законовото си задължение за определяне на цената на газа", категоричен е Петков.

Петков подчерта, че България внася тези количества газ с основен посредник гръцката държавна компания ДЕПА, която получава руския газ през България. По думите му, освен цената, плащаме и транспортирането на газа до Гърция и обратно до България, както и комисионна за гръцката държавна компания.

Изискванията на "Газпром" не са в конфликт с договора ни, смята Румен Петков

Изискванията на "Газпром" не са в конфликт с договора ни, смята Румен Петков

Според него преговорите с "Газпром" трябва да бъдат възобновени

"Ако това е цената на приятелството на нашия премиер с гръцкия - това е твърде скъпо за всеки от нас и рано или късно трябва да се търси отговорност", допълни Петков.

ПП АБВ, чрез парламентарната група "БСП за България", ще настоява да бъде намерено разумно решение, каза той. Румен Петков отново подчерта, че това е подновяване и подписване на дългосрочен договор с "Газпромекспорт" от 1 януари. Той изтъкна, че Гърция, Чехия, Унгария, Германия, Австрия абсолютно безпроблемно работят и до ден днешен.

Петков алармира за риск от икономически и социален срив заради цената на газа и припомни, че работодателите подготвят протест на 18 май. Той не пропусна да отбележи, че ценовата разлика между руския и азерския газ се дължи на приетата по времето на Теменужка Петкова нова формула. Коментирайки ходовете на сегашното правителство в енергийния сектор Петков изрази съмнения за "предварително подготвени схеми, оставящи неприятен привкус и воня на възможни корупционни практики". Лидерът на АБВ заяви, че незабавната стъпка, която трябва да се предприеме, е въвеждане на регулирани цени и за тока за бизнеса.

Готова ли е България да плаща с 40% повече при отказа от руски газ?

Готова ли е България да плаща с 40% повече при отказа от руски газ?

Водим разговори с Хърватия за доставка на втечнен газ