Кметове на БСП и председатели на общински съвети на столетницата са в очакване да ги арестуват при някоя поредна акция на МВР. Това заяви шеговито Румен Петков от БСП на пресконференция в сградата на партията.

Той дори разказа виц: „Как започва работният ден на кмета? Ставане в 5:30, хигиена до 6:15. След това отваря входната врата, за да не я разбият антимафиотите и ляга на пода с ръце на гърба и чака. До 8:30 стои така. Ако до тогава никой не е минал да го вземе, става и отива на работа".

Бившият вътрешен министър коментира и шумните акции на МВР. Гръмкостта не е непременно ефективност, смята Петков.

Сериалът „Октопод" през вечер през две го гледам, допълни той. Какъв обаче е резултатът според него - 5 на 2 за „октопода". Доколкото го има октопода, намекна Румен Петков.

Операция „Наглите" по думите му е завършила с 26 на 3 за престъпната група. Ефективността е когато има влязла в сила присъда, посочи Румен Петков.

Случаят с Митьо Очите е 17 на 0 за държавата, изтъкна ексвътрешният министър.

По думите му твърдението на управляващите, че борбата с престъпността и корупцията е започнала през 2009-а, унижава честните полицаи.

Румен Петков прогнозира, че управляващите съвсем скоро ще разпуснат ВСС. Единствено съдебната система е органът, отстояващ правовата държава и пречи на ГЕРБ да превърне в България в полицейска държава.

Румен Петков попита какво се случва с борбата с контрабандата на цигари и алкохол. Аз твърдя, че контрабандата с цигари се подкрепя от държавата, посочи бившият вътрешен министър. На кой пазар братята роми не ходят с торбите да продават цигари, запита той.

По думите му през 96-97-а г. почти е нямало цигари „Парламент". Сега те са широко разпространени, но се продават без бандерол, каза Румен Петков. Той дори се обзаложи, че ако някой му намери цигари „Парламент" с бандерол няма да пропуши, но поне ще си запали цигара.

Румен Петков дори прогнозира, че управляващите съвсем скоро ще разпуснат ВСС. Според бившия вътрешен министър единствено съдебната система е органът, отстояващ правовата държава и пречи на ГЕРБ да превърне България в полицейска държава.

Слугинажът, който се наблюдава в други институции, е поразяващ, категоричен е Румен Петков.

Той критикува и начина, по който е арестуван бившият военен министър Николай Цонев. Според него не е редно да се влиза в болница с качулки и автомати. Според Петков едва ли ако служителите на реда са извикали Цонев в някое РПУ, той е щял да се укрие.

Според Младен Червеняков един от категоричните примери, че България се превръща в полицейска държава, е изказването на премиера Бойко Борисов, че подбира хората си след проверки от специализираните органи.

Червеняков е учуден от изказването на правосъдния министър Маргарита Попова, че ГЕРБ са започнали съдебната реформа. Очевидно, според управляващите, историята на България започва от юли 2009-а, предположи Младен Червеняков.

По повод идеята на мнозинството за създаване на специализиран съд, който да разглежда делата за организирана престъпност и корупция, Червеняков коментира: „Тази идея не е нова". Според него трябва добре да се обмисли моментът, в който да се създаде подобен съд.

Натискът върху съдебната власт продължава, смята още той. Според Червеняков този натиск е изключително директен.

Социалистът посочи още, че БСП разполага с редица примери за нарушения в досъдебни производства, за което ще информират европейските посланици, както и ЕП и ЕК.

Последният пример е с бившия зам.-здравен министър Емил Райнов. Също така Червеняков критикува и начина, по който е извършен ареста на Борислав Гуцанов, когато спецполицаи насочват пистолети срещу децата му.

Червеняков съобщи още, че до 4-5 месеца 229 служители са уволнени от централната и местна власт. По думите му голяма част от хората са принуждавани да напускат.