"Тази визита е дълбоко символична. Тя показва много неща. Показва, че Българите оценяват високо усилията, които хората в Черна гора полагат за своята европейска интеграция. Тя показва, че България наистина има определен подход, базиран на индивидуалните постижения на всяка страна.
И ние приветстваме Черна гора за успехите, която тя бележи в пътя за своята европейска интеграция и наистина тя представлява добрия пример на Западните Балкани как една държава може да предприема дълбоки, сериозни реформи и как тя да постига по-добро бъдеще.".

Това заяви българският държавен глава Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Черна гора Филип Вуянович в сградата на президентската администрация в София.

Президентите Радев и Вуянович поднесоха венец на паметника на Незнайния воин

Президентите Радев и Вуянович поднесоха венец на паметника на Незнайния воин

Предстоят пленарни срещи между делегациите на Черна гора и България

Радев добави, че са обсъдили основния приоритет на нашето Европредседателство, а именно - перспективата на Западните Балкани.

Радев и Вуянович са се обединили около това, че просперитет може да има само когато има сигурност и стабилност в нашия регион.

Обсъдени са и много въпроси за двустранните отношения, като най-важното за тези отношения е да има активен диалог на най-високо политическо ниво.

"Много важна е комуникацията, която върви между нашите страни и европейските институции", подчерта Радев.

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани обсъдиха Борисов и Вуянович

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани обсъдиха Борисов и Вуянович

България подкрепя Черна гора за ЕС

По отношение на двустранните отношения, президентът заяви, че той и колегата му не са доволни от нивото на двустранния стокообмен, както и от нивото на туристическия обмен, затова ще работят за по-голяма свързаност на региона - транспортна, енергийна, дигитална.

По време на срещата са обсъдени и някои проекти, като този за Международен институт за устойчиви технологии с научен център. Този проект ще бъде поставен като приоритетен по време на Председателството.

Двамата президенти са обсъдили и въпроси на сигурността.

Радев приветства присъединяването на Черна гора към НАТО, но подчерта, че същинската интеграция отнема дълъг период от време, а България е готова да работи съвместно с Черна гора.

"Черна гора е идентифицирала области за развитие на своите сили за сигурност и във всяка от тези области България има натрупан опит. Страната ни има опит в стандартите на НАТО. България е готова и може да помага, особено в областта на военно образование, обучението, квалификация", заяви Румен Радев и пожела успех в приключването на преговорните глави за ЕС.

Караянчева подкрепи Черна гора за ЕС

Караянчева подкрепи Черна гора за ЕС

Делегацията на Скупщината на Република Черна гора е на официално посещение в България

Филип Вуянович заяви, че възприема това посещение като една особена чест, която се оказва на Черна гора. Той изрази удовлетворение от двустранните ни отношения и подчерта, че те трябва да се принесат към икономическите отношения.

Вуянович беше категоричен, че България е успяла да издейства в комуникацията си с Брюксел ясни цели и стъпки, а именно да се направи видима европейската интеграция на Западните Балкани.

Вуянович определи като успех, това че Брюксел ще продължи бюджетната линия по отношение на инфраструктурата и други проекти на Западните Балкани.

"Черна гора е партньор и приятел на България", категоричен беше той.

Черногорският президент Вуянович нарече Радев "приятелю" и благодари за поканата.