"Вие показвате, че България е навсякъде, където има български песни, българска реч и български дух". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Братислава.

Ученици от Българското средно образователно училище "Христо Ботев" в словашката столица изпълниха български песни. Президентът им благодари, че не забравят традициите и корените си, информираха от администрацията на президента.

Президентът търси словашка подкрепа за пакета "Мобилност"

Президентът търси словашка подкрепа за пакета "Мобилност"

Словакия ни подкрепя за членство в Шенген и Еврозоната

Отношението към българите в Словакия е на изключително високо ниво. Сънародниците ни тук дават прекрасен пример, че страната ни е съвременна държава, отворена към света. Това каза Радев на среща с представители на българската общност в Братислава, която бе в първия ден от официалното посещение на държавния глава в Словашката република.

Високата оценка към сънародниците ни в Словакия е формирана още преди век от българските градинари. Те са станали символ на трудолюбие, почтеност и лоялност, заяви държавният глава. Тези прекрасни впечатления се "умножават" с идването на последните поколения наши сънародници. Те показват, че българинът е висококвалифициран в съвременните технологии, заяви държавният глава.

Според Румен Радев, всеки, който с труда си гради кариера, допринася и работи за България, защото страната ни е част от европейското семейство, отворена към света.

В Братиславския замък за среща с Румен Радев се събраха наши сънародници и семействата им, учители и ученици от Българското училище "Хр. Ботев", преподаватели и студенти по българистика в университета "Я. А. Коменски", словашки граждани, учили у нас.

Румен Радев: Политиката на отворени врати е вредна не само за Европа

Румен Радев: Политиката на отворени врати е вредна не само за Европа

В Словакия президентът поиска план при влизане в Еврозоната

Преди срещата с българите в Братислава президентът и българската делегация бяха приети от словашкия държавен глава Андрей Киска.