В близките дни, а не веднага държавният глава ще връчи мандата на втората политическа сила в 45-то народно събрание.

Това стана ясно в президентската институция, където представителите на ГЕРБ/СДС и номиниран за премиер Даниел Митов и председателят на ПГ Десислава Атанасова върнаха мандата.

Президентът Румен Радев се надява предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили, тъй като България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети. Само легитимно правителство, което се ползва с подкрепата на народа, може да изведе България от кризата, допълни държавният глава.

ГЕРБ без очаквания от ИТН, но: "няма време"

ГЕРБ без очаквания от ИТН, но: "няма време"

Не казват дали ще дадат подкрепа, нито дали ще има "дежурни депутати"

Даниел Митов, номиниран за премиер, върна мандата на държавния глава с думите, че като определени от избирателите за най-голяма политическа и парламентарна група са направили честно, прозрачно и открито усилие за съставяне на правителство. "Бяхме подготвени с кабинети и за разговор по политики", посочи Митов и повтори тезата си, че са срещнали арогантно и безотговорно поведение, което той определя като политически незряло.

Обещахме да не бавим мандата, следваме конституционната процедура и връщаме мандата, заяви още Даниел Митов.

Припомняме, мандатът бе връчен на първата политическа сила ГЕРБ преди три дни, като номинираният за премиер Даниел Митов обяви, че на разговори ще бъдат поканени "Демократична България" и втората по големина в парламента група "Има такъв народ". И двете групи отказаха разговор. А ГЕРБ решиха да не минават през процедура на гласуване през парламента.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов