"Само този, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Поклон пред просветителите на българския народ, честит празник!". Toва заяви президентът Румен Радев в словото си пред Националната библиотека "Свети Кирил и Методий" по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Той обясни, че 24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич, водени от нашата неподправена гордост на народ с корени и бъдеще. Днес се гордеем и с далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който прие учениците на Кирил и Методий, за да разцъфне златният век на българската култура, каза държавният глава.

"Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на народен език, бе духовен подвиг и се посрещаше с жажда и възхищение от сънародниците ни. Време, в което словото пробуди цял един народ - скромни наглед книги преобръщат цели епохи, наелектризират поколения и се вграждат завинаги в темелите на българската свяст, каза Радев, като даде пример с Паисиевата история, Петър Берон и Рибният буквар.

Радев посочи, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на учените, преподаватели и изследователи. Припомни и ситуацията от преди дни, когато бе обявено, че вратите на университети ще затворят заради протест. Вярвам, че правителството, парламентът и ние като общество да чуем призива им за честен разговор, ще потърсим дългосрочни устойчиви решения за развитието им занапред, заяви държавният глава. Румен Радев се и позова на думите на възрожденеца Григор Пърличев - "учението крепи царството" и пожела: нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, жизнен стандарт и авторитет са в пряка връзка със знанието, подчерта Румен Радев.

Празнични шествия по случай 24 май

Празнични шествия по случай 24 май

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се множество