Президентът Румен Радев се срещна с Главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, съобщиха от Администрацията на президента. Това е част от поредицата срещи на държавния глава с представители на съдебната власт по теми, свързани със съдебната реформа.

Припомняме, в началото на юни президентът се срещна с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с главния прокурор Сотир Цацаров.

Радев ще разговаря с Лозан Панов

Радев ще разговаря с Лозан Панов

Обсъждат взаимодействието между властите в страната

От президентството обобщиха, че са разговаряли за ефективно реализиране на правомощията на Инспектората за постигане на независимо и бързо правосъдие, както и мерки за повече предвидимост и непротиворечивост в съдебната практика.

Радев поговори първо с шефа на ВАС за съдебната реформа

Радев поговори първо с шефа на ВАС за съдебната реформа

Първата от планирана поредица от срещи

Сред акцентите на разговора бе необходимостта от преуреждане на конституционния статут на Инспектората към ВСС, уточниха от Инспектората. Целта е да се гарантират независимостта на институцията, нейната законосъобразна и ефективна дейност.
Само така може да бъде постигнат устойчив и ефективен механизъм за вътрешен на съдебната система контрол, който безспорно е нужен за успешното приключване на съдебната реформа.

Румен Радев се среща и с главния прокурор Цацаров

Румен Радев се среща и с главния прокурор Цацаров

Срещата е от поредица срещи, предвидени от държавния глава

При правни гаранции за институционалната независимост на Инспектората дейността му ще гарантира правилното функциониране на органите на съдебната власт. От ИВСС уверяват, че ще спомагат за ефективност в преодоляването на несъвместимите със статута на съдиите, прокурорите и следователите нарушения.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет уточниха, че срещата е била по покана на държавния глава.