Папа Франциск отдаде признание на българския народ като пазител и разпространител на делото на светите братя Кирил и Методий. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с католическия духовен водач във Ватикана.

Визитите във Ватикана по повод 24 май - Денят на славянската писменост и култура, са потвърждение за приноса, който има българският народ към европейската цивилизация.

"Визитите тук са много важни. Това е признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като хранител и разпространител и продължител на делото на светите братя Кирил и Методий. Папата изрази своята абсолютна увереност, че тази традиция е необходима и тя ще продължава", каза Румен Радев.

"Папата отправи благопожелания към народа ни за здраве и благоденствие", каза още президентът и сподели, че двамата са имали много интересен и откровен разговор. По време на аудиенцията са били обсъдени сериозните проблеми, пред които е изправен светът днес.

Двамата са споделили общите си тревоги за многобройните проблеми на нашето съвремие, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, за трафика на хора, особено на деца.

По време на разговора са засегнали темата за младите хора, за ролята на християнските ценности, за укрепването на света.

Държавният глава оцени високо отношенията между България и Светия престол. За приноса му в тяхното развитие президентът награди с орден "Св.Св. Кирил и Методий" Монсеньор Жозе Авелино Бетанкур, който е директор на "Протокола" на Ватикана.

В отговор на журналистически въпрос, президентът Радев уточни, че е подарил на папа Франциск реплика на икона на светите братя Кирил и Методий. Българският държавен глава е получил от него бронзов плакет, изобразяващ свети Мартин, който загръща с плаща си беден човек. "Нека не забравяме, че папа Франциск избра да бъде гласът на слабите и онеправданите", припомни Румен Радев.

Помолен да коментира посещението на делегация от Република Македония във Ватикана, веднага след аудиенцията на българския държавен глава, Румен Радев изрази очакването си, че след сформирането на правителство в Република Македония, ще последва по-тесен диалог, който ще доведе до разрешаване на проблемите, които имаме с общата ни история. Президентът Радев припомни, че страната ни очаква и напредък в преговорите по сключване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония.

Делегацията от България посети светите места, свързани с българската история в Рим. Те се поклониха на гроба на свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и базиликата "Санта Мария Маджоре", където са осветени първите български книги от папа Адриан Втори. Представители на правителството и на парламента присъстваха и на Литургия в църквата "Сан Паоло ала Регола", отслужена от западноевропейският митрополит Антоний.