Залогът на парламентарните избори е огромен според държавния глава Румен Радев. Настоящата политическа ситуация той коментира в Самоков.

Залогът, по думите му, не е дали ще се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, корупция, бедност, разхищение, ниска ефективност на управлението и към все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави от Европейския съюз.

Според Румен Радев много от партиите се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и социални придобивки, но не се фокусират върху основните проблеми. Като реакция на това трябва да се възприема посланието от заявката за втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова - "послание за нова България с ясно формулирани принципи, приоритети и национална цел - укрепване на държавността".

Според държавния глава партиите трябва да се ангажират с основните въпроси сега, защото след изборите ще бъде късно и ако това не се случи, възпроизводството на порочния управленски модел е гарантирано и ще изживеем поредните разочарования.

Възможен парадокс след април - със свой кабинет Радев да готви президентските избори

Възможен парадокс след април - със свой кабинет Радев да готви президентските избори

Ако парламентът не успее да излъчи правителство

"Каквито и икономически, социални и всякакви други политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал, както показаха и годините досега", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че за реализирането на тези политики е необходима стабилна основа, която да бъде олицетворена със здрава държавност.

Президентът заяви, че очаква партиите да се произнесат дали ще приемат като своя непосредствена задача в новия парламент реформа на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат тяснопартийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на най-високо ниво, ще предприемат ли решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа и да има оптимизация в законотворческия процес, както и ще намерят ли сила да започнат реална борба с корупцията.

Радев искал да управлява страната

Радев искал да управлява страната

Според Стойчо Стойчев президентът ще участва индиректно в парламентарните избори

По думите му партиите трябва да обявят и дали ще направят необходимото, за да имаме свобода на словото и ще предприемат ли решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите.

Румен Радев коментира и отхвърленото тази сутрин от парламента вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Очакванията му са, че това е временно решение, обявено под натиска на някаква конюнктура, и то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права.

Попитан за коментар относно трагедията с 16-годишното момче, което загина от токов удар до оживен булевард в София, президентът заяви, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото и това води до такива уродливи инциденти. Румен Радев изрази своите съболезнования към родителите и близките на починалия младеж.