Категорично България има бъдеще като ядрена държава. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив по време на посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали "КЦМ 2000". Малко по-късно държавният глава ще посети Сливен и Бургас.

Румен Радев напомни още каква борба се е водила в Съвета на Европейския съюз, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергетика за чиста енергетика. Това има голямо значение за държави като България, но се налагат високи изисквания към инвестициите. Крайно време е България да вземе решение, настоя Радев.

Енергийният министър настоя пред ЕС за солидарност за справяне със скъпата енергия

Енергийният министър настоя пред ЕС за солидарност за справяне със скъпата енергия

България приветства предложението за признаване на ядрената енергия за "зелена"

Той обясни, че десетилетие напред трябва да имаме инвестиции към базови мощности. България не може да си позволи лукса самата да се откаже от огромния потенциал, който инвестира, добави президентът.

Радев даде пример колко трудно другите държави изграждат нови ядрени мощности. Най-важният човешкият капитал са хората, които да гарантират ефективност и безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Очаквам възможно най-бързо решение по въпроса, настоя президентът.

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Ядрената енергия не е устойчива и няма абсолютно никакъв икономически смисъл

Държавният глава отправи и критика към правителството - то трябва да действа така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика.

Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения, заяви президентът Румен Радев и посочи: "Времето за анализи и добри намерения изтече - чухме ги. Чакаме резултати", допълни Румен Радев. Основното е, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. По думите на Радев кабинетът е назначил нови хора в ръководството на енергийния сектор, но хората не усещат резултатите. "Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари", посочи президентът и акцентира върху трудностите пред малките и средни предприятия.

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО "Илинден" не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС