140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор е повод да докажем, че ценим и отстояваме свободата - с правдиво слово и достойно поведение, с лично участие или със спомоществование.

Това гласи обръщението на президента Румен Радев към българския народ по случай 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., съобщиха от Администрацията на президента. 

С това изявление на държавния глава започват и честванията на различни събития за 140-та годишнина от Освобождението на България.

Путин може да посети България през 2018 година

Путин може да посети България през 2018 година

След президентските избори

Паметта за онези дни, онзи дух и онези герои устоя на всички посегателства, заяви президентът припомняйки, че на историческите места е срещал различни хора, дошли да отдадат почит към извоювалите свободата ни. Както към родните възрожденци, въстаници, четници, опълченци, така и към хилядите воини от освободителната армия на император Александър II, намерили последен покой на българска земя.

По думите на Румен Радев невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г., и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България, която е в ръцете на живите поколения. "Свободата бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята", допълва Румен Радев.

Държавният глава благодари на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност.