Президентът Румен Радев се обяви за политика, чиито грешки не се изкупуват с оставки. Те нямат никакво значение за хората в Странджа, каза Радев в отговор на въпрос дали оставките в Министерството на земеделието, храните и горите са достатъчни за успокояване на напрежението след масовото унищожаване на животни в Странджа.

Това заяви държавният глава в авиобаза "Граф Игнатиево", където присъства на освещаване на параклис "Св. Вмчк. Мина".

"Хвърлянето на пари не решава въпроса. Първо, те са недостатъчни, за да компенсират реалните загуби и пропуснати бъдещи ползи и, второ, тук трябва да се приложат всеобхватни мерки, специално за този регион", призова Румен Радев.

Той недоумява как хората ще бъдат стимулирани да останат в региона, където животновъдството е единственият им поминък и препитание и призова институциите да развиват устойчива политика към пограничните райони.

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

Нинова недоумява и защо се спира евтаназията

"Този протест само послужи за намаляване на напрежението, но проблемите остават и растат. Става въпрос за това как тези хора, които загубиха своя поминък, ще го възстановят", каза Радев.

Според президента, не е успял вчерашният протест на животновъди и граждани пред Министерския съвет. Животновъдите изляха мляко и подпалиха овча вълна на жълтите плочки, а полицаите удържаха хората да не влязат в сградата.

По думите му вчерашната проява пред Министерския съвет, на която отиде и лидерът на опозицията Корнелия Нинова, не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на Странджа и с тяхното виждане как да възстановят поминъка си.

Запитан дали ще има заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, каквото бе искането на партия АБВ, президентът заяви, че очаква резултатите от действията за справяне с кризата. Той иска да види ангажимента на правителството в помощ на засегнатите стопани.

От ГЕРБ искат президентът да докаже критиките си с документи

От ГЕРБ искат президентът да докаже критиките си с документи

Ако не - ще считаме, че освен госпожа Лъжа имаме и господин Лъжа, заяви Тома Биков

Относно обявената акция "Пречупване" на контрабандата и критиката, че по време на служебното правителство в началото на 2017 г. не са събрани достатъчно средства, Радев каза: "Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании не са търсени тези вземания".

Президентът не очаква успехи в контрабандата докато правителството не пречупи собствените си виждания за това какво е правова държава, върховенство на закона, корупция, престъпност и как те се "развъждат" в България.

"За разлика от мониторинговите доклади, най-сетне Европейската комисия отговори на нашите амбиции за членство в еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо, че има нужда от реални действия. Жалко е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани", заяви държавният глава.

Румен Радев призова правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре в страната, за справяне с престъпността, корупцията и бедността.

Докладът за катастрофата на вертолет Ми-17 и гибелта на двама пилоти от българските ВВС е внесен в прокуратурата, заяви Румен Радев, който е бивш командващ на Военновъздушните сили. Той очаква отговори от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и Министерството на отбраната.

Нальотът на българските пилоти наистина е много нисък, посочи Румен Радев и отново призова за изграждане на реални отбранителни способности на България. Очаквам справедлив, обективен и прозрачен процес за придобиване на нов изтребител за българските ВВС, допълни Румен Радев.