Съединението на България е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на отечеството родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизмът, лични, класови, партийни ерозират устоите на нацията.

Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив по повод 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Освен държавния глава на церемонията на площад "Съединение" в Пловдив присъстваха още представители на служебния кабинет, политици и граждани.

Етиката е в основата на успеха и провала на всяко едно общество. Днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията.

Скъпите ресурси, миграцията климатичните промени са другите стихии, които изпитваме на гърба си, посочи държавният глава.

В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Нека си спомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали, че силата ни като народ зависи от всеки от нас, но всеки българин трябва да усеща си зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали.

Петър Стоянов: Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото Съединението

Петър Стоянов: Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото Съединението

Националният идеал днес е добър и сигурен живот за гражданите в държава на справедливостта, смята той

Поклон пред дейците на българското Съединение, да живее свободна и единна България, подчерта Радев.

"През септември 1885 г. само на седмата година от свободата ни, народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки мечтите на милиони българи, те отвориха врата пред родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който, за съжаление трая кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор", каза още в словото си Румен Радев.