"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее."

Това коментира държавният глава Румен Радев по повод приетия преди два дни от правителството нов Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. Новият доклад бе изготвен слад като военният министър Красимир Каракачанов изтегли от Народното събрание доклада, изготвен от служебното правителство на Огнян Герджиков в лицето на военния му министър Стефан Янев. В неговия доклад се посочваше, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Редакцията "Каракачанов" прави извод, че Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си.

Според президента Румен Радев обаче докладът на служебното правителство е бил реалистичен. "Този доклад (бел.ред. гласуваният от правителството Борисов - 3) за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение".

"Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние", реторично попита президентът Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на Въоръжените сили.

Президентът Радев бе гост на Военна академия "Георги Стойков Раковски", където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

В коментара си пред журналистите той определи антикорупцията като фокуса на новия политически сезон и напомни, че това ще бъде и темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври.

Държавният глава подчерта, че борбата с корупцията не може да се осъществява само с превенция, като не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. "Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки", заяви Румен Радев.
Попитан за оценката му на законопроекта, предложен от БСП, които предлагат назначаването на шефа на новия антикорупционен орган да се прави от президента, Румен Радев изрази съгласие, че "здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава".

"Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство - няма логика", коментира Румен Радев.

В отговор на въпрос дали свикването на КСНС е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията, Румен Радев коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин.
"Чакам поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната", добави той.