Всеки, който използва конституцията за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност. С тези думи държавният глава Румен Радев отказа да коментира обаче решението на Конституционния съд от днес. Иначе президентът каза: "Решенията не се коментират, а се изпълняват, особено когато са ясни."

Конституционният съд постанови: Президентът не може да бъде разследван

Конституционният съд постанови: Президентът не може да бъде разследван

Държавният глава не може да бъде проверяван от прокуратурата

В отговор на въпрос за излезлия пореден запис на телефонен разговор на Бойко Борисов, Румен Радев изрази съжаление, че лидерът на ГЕРБ в паническия си опит за паническо спасение завлича цялата си партия и всичките си хора, а там има много почтени хора. "Те трябва да носят чуждия позор."

Иначе по думите на Радев записът ясно показва кой е поръчителят на атаките срещу президентската институция.

В коментар на протестите държавният глава заяви, че упорството на премиера и главния прокурор само ескалира кризата. Той припомни това, че вече е призовал те да си подадат оставките и е предупредил, че друг изход от ситуацията няма.

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото
Обновена

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото

Според Румен Радев никакви прегрупирания нямало да спасят държавността

"Мисля, че преживяваме исторически дни, и тази история се пише и от млади, и от стари. Аз не виждам сила, която може да противостои на тази гражданска енергия."

По въпроса дали самите протести не нарушават правилата и законите, Румен Радев заяви: "Самият премиер системно гази и законите, и правилата, тогава какво да се очаква от гражданите?

Иначе Румен Радев е готов със служебно правителство.

"Да, готов съм, моята професия ме е научила да бъда готов. Гордея се с професията си, но уважавам и други професии, включително и тази на пожарникаря." На въпрос за опасенията за външна намеса през едно служебно правителство, държавният глава заяви: "Намеса, каква намеса? Служебното правителство е ясен конституционен инструмент."