"Националният военен университет изгражда лидери, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието и дълга", заяви президентът Румен Радев във Велико Търново по случай отбелязването на 140 години от съвременното военно образование в България.

По думите му трябва да се инвестира повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България.

Президентът е категоричен, че военният университет може да се гордее с изминатия път, защото "най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята".

Според Радев модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда.

"В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора", подчерта държавният глава.

Румен Радев посочи, че военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.