Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България пред Паметника на свободата на връх Свети Никола (Шипка).

Подвигът на нашите опълченци , застанали рано до рамо с воините на руския император Александър Втори, отвори пътят към свободата на България, каза той. С камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще, посочи той.

Росен Желязков: Днес не е ден за политически спекулации, а ден на памет

Росен Желязков: Днес не е ден за политически спекулации, а ден на памет

Българският национален идеал за свобода е реализиран по своя справедлив начин, подчерта той

3 март не е само датата на един международен договор, по мнението му. Трети март е много повече от един исторически триумф, според него. 3 март е нашата памет и почит, категоричен бе Румен Радев. Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България, 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък, смята президентът.

Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка да е опустявала, заяви Радев.

Денков: Във вторник ще обсъждаме всичко по ротацията

Денков: Във вторник ще обсъждаме всичко по ротацията

Днес всички трябва да се обединим и да празнуваме националния празник

Днес е ден за национално единение, категоричен бе той. Тази година е по-различна от другите, каза държавният глава и благодари на българите, че са опазили националния празник от посегателствата. Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, поясни Радев. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало, обърна се към множеството президентът. Няма да забравим, че проповедници на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към нашата история, не от почит към костите на нашите предци, а благодарение на вас, подчерта Радев.

Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци, ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, зарече се държавният глава.