България ще работи активно за създаването на ефективен Европейски енергиен съюз както в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, така и през следващите години. Проектите ни за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз.

Това стана ясно от думите на държавния глава Румен Радев по време на срещата му със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Eнергийния съюз, Марош Шефчович.

Според Радев, енергетиката на ЕС ще е устойчива и ефективна в борбата с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии, само ако държавите членки на общността направят радикална трансформация. Тя трябва да засегне транспорта, индустрията, домакинствата и на първо място - образованието, допълни президентът Радев.

Той обясни, че се предвижда диалог между държавните институции за изработването на национална енергийна стратегия за следващите десетилетия.

Борисов представи на Шефчович газовия хъб "Балкан"

Борисов представи на Шефчович газовия хъб "Балкан"

Проектът осигурява конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа

Държавният глава добави, че през следващите седмици ще се води активен диалог и с Европейската комисия за националните енергийни приоритети и синхронизирането им с визията за Европейски енергиен съюз.

Румен Радев и Марош Шефчович бяха единодушни, че европейската политика в сферата на енергетиката трябва да бъде насочена към равнопоставеност и справедливост в търговията с природен газ. Така ще намалят разликите в цените, които държавите членки плащат за доставки.

Бъдещите енергийни проекти е необходимо да гарантират реална диверсификация. Целта е да не бъдат използвани като политически инструменти. Те трябва да отговарят изцяло на изискванията, заложени в правото на ЕС, категоричен беше българският държавен глава.

"Европейската комисия си поставя за цел да работи с българските власти за трансформирането на България от транзитна страна в държава, която търгува с газ. Стратегическото местоположение на България дава възможности за диверсифициране на източниците и създаване на благоприятни условия за потребителите в целия регион", заяви заместник-председателят Марош Шефчович.

Енергийната политика е ключов фактор за глобалната сигурност, определи Радев. Той потвърди и готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за "чиста и зелена" икономика.

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович
Обновена

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович

ЕК иска много силна газова ликвидност на Балканите

Припомняме, по-рано през деня на конференция в столичен хотел Марош Шефчович заяви, че страната ни е особено подходяща за газов център на Балканите. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България започва предпроектното проучване за изграждането на Европейския газов хъб "Балкан". Днес се сключват договори за това.