Държавният глава Румен Радев защити назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация,.

"Убеден съм, че в КЗД трябва да има представител на хората с увреждания. Петър Кичашки е доказал, че защитава ефективно техните права и има чисто съдебно минало." - коментира Радев във Варна.

Той е гост на честванията за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България, съобщиха от президентството.

Румен Радев напомни, че имената на номинираните за членове на КЗД са били предварително оповестени на 21 юли, а до момента на избора не е имало сигнали срещу назначаването на Кичашки.

Припомняме, Петър Кичашки се оказа замесен в скандали с усвояване на държавни средства от медийни пакети чрез сайта "Хаштаг-БГ" при кампании за референдуми, както и за злоупотреба с лични данни .

Коментари породи и свързаността Кичашки с юридическия съветник на президента Борислав Цеков.

Президентът определи членовете на КЗД

Президентът определи членовете на КЗД

Членовете на Комисията за защита от дискриминацията, определени от Радев, са четирима

Радев засегна и темата за съдебната власт.

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, не недосегаеми такива." - заяви той.

По повод на одобрените промени в Закона за съдебната власт, държавният глава заяви, че декларирането на членство в организации от страна на магистратите не е равностойно на забрана, а засилва прозрачността при практикуването на професията им.

Припомняме, въпреки призивите към президента да наложи вето върху закона, той не предприе такава стъпка.

Според Радев, законовите поправки не привилегироват магистратите.

"По закон при редица длъжности в държавната администрация, заемащите ги, след приключване на мандат, могат да се върнат на същите или на равни по степен длъжности." - поясни той.

Във връзка с дискусиите за структурата за бъдещия орган за борба с корупцията Румен Радев посочи, че към момента не са взимани решения.

"Не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство".