Президентът ще връчи втория мандат след Нова година. Това обяви Румен Радев пред журналисти, цитиран от "Нова телевизия".

"Ще връча го скоро, няма да губим време", каза държавният глава, след като участва в традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината - Ханука, който се състоя в Централната софийска синагога.

"Но отчитайте, че все пак има и празници, това трябва да се има предвид", обясни президентът.

Румен Радев запали първата свещ от ритуалния свещник, заедно с второкласничката Ава. Сред официалните лица на събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.

Александър Маринов вижда шанс за кабинет с програмно правителство без ярки политически фигури

Александър Маринов вижда шанс за кабинет с програмно правителство без ярки политически фигури

Шансовете за успех на кабинет с втория мандат са много малки

По-късно от президентството разпространиха съобщение за церемонията.

Вярвам, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 г. във всеки храм в България, без значение от изповеданието, заедно ще отправим обща молитва за мир, благоденствие и разбирателство, коментира Радев. На церемонията присъства и съпругата му Десислава Радева.

По думите на държавния глава, във време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума и хуманизма все по-често е заглушаван от омразата и от грохота на оръжията, посланието на Ханука за надеждата за тържеството на светлината, за победата над злото, за обновлението и вярата в утрешния ден, е по-силно от всякога. Той допълни, че историята неведнъж е доказала, че светлината може да си проправя път само с нашата просветеност и отговорност.

По думите му еврейската общност е неразделна част от нашия народ и в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи не бива да забравяме, че чудото най-често е човешко дело, а за съвестта няма почивен ден. "Достойният пример на предците ни задължава всекидневно да препотвърждаваме техния хуманен избор, да пренасяме във времето техния пример за всеотдайност, отговорност и съпричастност", изтъкна президентът.