Рекордно ниската избирателна активност на вчерашния вот за ЕП е шамар за политическата класа, заяви президентът Румен Радев.

Според него тя показва отдалеченото от Европа качество на живот, качество на управление. Също така и динамиката на протичащите процеси.

Пред журналисти в Съдебната палата Радев призова всички партии да  анализират реалната ситуация в страната и това как ще догоним Европа.

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%

Трябва да обърнем вектора, така че посоката му да съвпада с посоката на движение на Европа, подчерта държавният глава. "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда, както и не могат да опростят грабителство и престъпление", заяви той.

Държавният глава изтъкна, че критиките му към управлението не са от вчера и не са обвързани с партия. "Вече свикнах да ме пакетират", заяви Румен Радев.

БСП трябва да обърнат сериозно внимание на това как техните послания стигат до гражданите, но това се отнасяло и за всички останали партии.

Държавният глава не пожела да коментира дали социалистите ще се върнат в парламента.

Радев смята, че партиите трябва сами да се чистят от всички корумпирани хора с амбиции за власт. Що се отнася до амбициите на държавния глава, той сподели, че иска България да бъде просперираща, правова държава с върховенство на закона, с качество на инфраструктурата и уважение към конституцията. 

Президентът очаква и обществените организации на разговора за нов главен прокурор

Президентът очаква и обществените организации на разговора за нов главен прокурор

Радев подкрепя протестиращите собственици на имоти в Горубляне