"Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра, възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни закони".

Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в София за 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.

"Бенковски и априлци отвориха фатална рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към Нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза държавният глава.

Радев е убеден, че достойният български народ завинаги ще пази паметта за всички, отдали живота си за свободата на България.

Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота

Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота

Политици, военни, дипломати отбелязаха на Шипка 141 г. Освобождение

По думите на държавния глава мнозина са внушавали, че глобализацията ще изтрие границата и че глобализираният човек ще надрасне условностите над миналото - историята, паметта, езикът и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда и затова дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, изтъкна Радев.

Държавният глава акцентира, че свободата на страната ни идва на щиковете на армията на царя-освободител Александър II.

"През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе обезпечаван според политическата конюнктура на момента, но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяване на манифеста", подчерта Радев.

С 300-метров трикольор старозагорци почетоха Трети март

С 300-метров трикольор старозагорци почетоха Трети март

В цяла България отбелязахме 141 г. от Освобождението си от турско робство

Президентът отбеляза, че незабравим остава споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново.

За нашата свобода падат много румънци, финладнци, украинци, както и много доблестни воини от всички народници в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме, припомни държавният глава.

В словото си президентът Румен Радев цитира руския историк Николай Епанчик, офицер в освободителната армия. Според него великият и християнският народ не може да е себелюбец, а той е длъжен да бъде човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик.

"Българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели, за свобода и справедливост, които никога не се дават даром. Всяко поколение само трябва да отстои. Вечна памет за героите! Да живее България!", завърши словото си президентът Румен Радев.

В церемонията участваха още представителните роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знамето на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, 15-ти пехотен Морски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк, 6-ти пехотен Търновски полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк.

По-рано днес на официална церемония пред паметника на Незнайния воин бе издигнат българския трикольор. В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" имаше Архиерейска Света литургия за Националния празник на България и за Неделя месопустна. След литургията патриарх Неофит отслужи и молебен за Националния празник.

Борисов убеждава за 3 март: Българската дума не само се чува, но се търси и цени

Борисов убеждава за 3 март: Българската дума не само се чува, но се търси и цени

"Няма как да не се чувстваме горди с постигнатото от всички нас"