Президентът Румен Радев следи със сериозна загриженост случващото се в Народното събрание.

Мнозинството трябва да си даде сметка, че властта е преди всичко осъзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване.

Докато парламент и правителство си играят на власт, текат процеси със силен деструктивен заряд, заяви държавният глава пред журналисти преди отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели.

Според Румен Радев напълно ясно се вижда, че сами съсипваме енергетиката и икономиката си.

"Режем си европейската перспектива. Сами саботираме собствените си национални приоритети", настоя Радев и посочи като пример работата на служебното му правителство, което превърнало България в сериозен енергиен фактор на Балканите и в Югоизточна Европа, който управляващите в момента не само не използват, а напротив - и саботират тази позиция от "мания за величие". 

Едно управление има бъдеще, само ако се води от интереса на българските граждани, утвърди президентът Румен Радев, като подчерта, че не е говорител на партиите, но винаги е заемал позиция, която е в интерес на българските граждани и българската икономика. "Всички анализи показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива", коментира още държавният глава.

Още преди месец Радев предупредил, че новата енергийна вноска ще декапитализира "Булгартрансгаз". Едва днес управляващите осъзнават размера на щетата, която нанесоха. Дългът на "Булгартрансгаз" е над 250 млн. лв., а Унгария подаде иска срещу България в ЕК, поясни президентът.

В бюджета догодина няма да влязат бленуваните милиарди от вноската за транзит на газ, а България вече се сочи с пръст като неблагонадежден партньор, подчерта държавният глава.

Фарсът става пълен, когато четем в западни медии, че нашия министър на финансите казва, че основаната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария и Австрия. България явно става тясна за манията за величие на някои хора, каза още той.