Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата на върха на страните от Букурещката девятка, която се проведе днес във Варшава. Формата за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В срещата тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от президентството.

Радев заяви, че война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа. По думите му конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата. Според държавния ни глава е от ключово значение и как ще изглежда Европа след края на военните действия, включително и новата архитектурата за сигурност, която ще влияе върху нашето бъдеще.

Българският президент каза още, че чл. 5 от Северноатлантическия договор гарантира сигурността на държавите членки на НАТО, но влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни, който да допринася за общата сигурност. Румен Радев отбеляза също, че България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на войната в Украйна.

Байдън потвърди защитата на източните съюзници в НАТО

Байдън потвърди защитата на източните съюзници в НАТО

Букурещката деветка е фронтовата линия на отбрана на НАТО, сред тях е и България

В рамките на срещата страните от Б9 приеха съвместна декларация, предоставена от президентството - Съвместно изявление на лидерите на Букурещката девятка:

  1. Ние, държавните и правителствени ръководители на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словашката република, се срещнахме днес - една година, откакто Русия започна своята непредизвикана и брутална агресивна война срещу Украйна. Ние приветстваме участието на президента на Съединените щати и генералния секретар на НАТО в нашата среща. То служи като свидетелство за силата на трансатлантическата връзка и подчертава непоколебимия ангажимент на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците.
  2. Преди година Русия опустоши мира и сигурността в Европа, като се опита да покори Украйна със сила. Действията на Кремъл доведоха до драстично влошаване на средата за сигурност в евроатлантическата зона, с което също така сериозно влошиха сигурността на нашите партньори.
  3. Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците. В отговор на кървавата агресивна война, съюзниците реагираха решително по единен и отговорен начин. За да защитят населението и територията си, те са поели ангажимент да прилагат новата базова позиция на НАТО за възпиране и отбрана и да засилят военното присъствие на съюзниците в нашите страни.
  4. НАТО е отбранителен съюз. В Мадрид се споразумяхме за предна отбрана със стабилни, готови за бой сили, за да останем надеждни и способни да откажем на всеки потенциален противник всяка възможна възможност за агресия. В навечерието на срещата на върха във Вилнюс, ние ще продължим да укрепваме нашата позиция за възпиране и отбрана по целия източен фланг от Балтийско до Черно море. НАТО и неговият ангажимент по член 5 страните-членки да се защитават взаимно, са гръбнакът на евроатлантическата сигурност.
  5. Като потвърждаваме нашия ангажимент към политиката на отворени врати, в Мадрид поканихме Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса. Очакваме с нетърпение скоро да ги приветстваме като съюзници в НАТО.
  6. Ние осъждаме агресивната война на Русия по най-категоричния възможен начин. Броят на цивилните жертви в Украйна нараства поради безразборните ракетни удари на Русия и умишлените атаки срещу критична инфраструктура, включително използването на Черно море като стартова площадка. Отговорните за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност. Решени сме да поддържаме международния натиск върху Русия. Ние също така осъждаме всички, включително Беларус, които активно подпомагат агресивната война на Русия срещу Украйна.
  7. В съответствие с Устава на ООН и международното право, Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на своите международно признати граници. Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за тази цел, докато е необходимо. Приветстваме героизма на украинския народ и доблестта на неговата армия. Отдаваме почит на украинските военнослужещи, защитаващи своята свобода и нашите общи ценности.
  8. Бъдещето на Украйна е в Европа. Ние твърдо подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна.
  9. Готови сме да си сътрудничим тясно и да подкрепяме нашите партньори Република Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина, които са най-застрашени от дестабилизиращото и злонамерено влияние на Кремъл, на изток и на юг от Алианса.
  10. Русия сериозно сгреши, като нахлу в Украйна и подкопа международния ред, основан на правила. Ние сме по-силни и по-обединени от всякога, потвърждавайки трайната трансатлантическа връзка между нашите нации. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион.

Очакваме с нетърпение следващата ни среща в Братислава през юни, докато наближава и срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

България е представена от Румен Радев