Ползотворното сътрудничество на България и Кипър е пример как да се справяме с предизвикателствата на Европейския съюз, включително и с нелегалната миграция, което допринася за мира, сигурността и стабилността в нашия регион.

Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала, като удостои посланика на Република Кипър в България Мариос Кундуридис с орден "Мадарски конник" първа степен.

По думите на президента усилията на кипърския посланик подпомагат развитието на политическите, икономическите и културните връзки, както и взаимноизгодното приятелско сътрудничество между двете държави.

Близо 25 хиляди българи живеят в Кипър, както и немалко кипърски граждани, завършили образованието си в България, работят у нас, посочи Румен Радев. Към днешна дата около 300 кипърски студенти са избрали да продължат висшето си образование в България, заяви президентът и допълни, че всички тези примери показват ценния мост, който двете страни ще продължават да развиват.

Отношенията между България и Кипър са основани на споделени ценности и взаимно уважение, изтъкна посланик Мариос Кундуридис. Според него между правителствата и народите на двете държави се гради доверие и приятелско отношение.