"Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж. Това означава да имаме хора с критично мислене, отворен ум, сила и смелост да отстояват своите идеи".

С тези думи президентът Румен Радев постави началото на 14-тия национален иновационен форум "Интелигентни политики за иновационен растеж", който се провежда под негов патронаж.

Разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските, далеч дори от залаганите проценти в БВП в нашите програми, поясни Радев. По думите му дейността произлиза от бизнеса и чужди инвеститори, което ни поставя в зависимост.

България е на 41 място сред най-иновативните държави в света

България е на 41 място сред най-иновативните държави в света

ЕК създава платформа за ангажиране с иновации, базирани на място

Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра. В развитите държави разпределението й е хармонично по територията. Целта на България трябва да е достигането на средноевропейско ниво, защото страната ни има своите традиции и своите постижения, отбеляза Радев.

Трябва да използваме пълния достъп до широколентов интернет, голямата патентна активност на изобретателите, склонността на бизнеса да инвестира в научноизследователски бизнес и нашия човешки капитал.

Иновативността е присъща на българина, смята Радев. "Вярвам, че с нашите общи усилия, ще направим така, че да се разгърне иновативния талант на българина и да ни изведе на иновационната карта на Европа.

Еврокомисар Габриел вижда вдъхновяващи стартъпи в Западните Балкани

Еврокомисар Габриел вижда вдъхновяващи стартъпи в Западните Балкани

Огромна възможност за кадърните и знаещите да станат богати хора, коментира Борисов

Не приемам днес при този национален капитал в хора, България да споделя последното място в групата на така наречените "плахи новатори", каза още той. Според него административните облекчения са най-важният стимул за тази дейност.

Интелигентната специализация ще си остане като основен инструмент за подпомагане на иновациите, заяви Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Частният сектор ще остане водещ в иновациите в страната, прогнозира той.

Форумът се стреми да насърчи сътрудничеството между българския и чуждестранния сектор за развитие на националната икономика и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес.

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Системата трябва да се развива откъм образователните институции, твърди той