Европейският съюз (ЕС) се нуждае от много по-ефективен механизъм на вземане на решения в кризисни ситуации. Нерядко кризите вече са факт, а в ЕС успяваме да постигнем консенсус за дадено решение след година. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига.

Форумът за политически диалог обединява 14 президенти на държави членки на ЕС - Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция и тази година е посветен на аспектите на сигурността.

Румен Радев: Български студенти в Италия насърчават бизнеса и културния обмен

Румен Радев: Български студенти в Италия насърчават бизнеса и културния обмен

Румен Радев и Серджо Матарела разговаряха в Рига на групата "Арайолуш"

Радев обърна внимание на колегите си за необходимостта от фокусиране и върху проблемите на сигурността, които са резултат от процесите в Европа. Дори и при наличието на кризи, които засягат всички държави членки, ЕС невинаги успява да бъде единен и да търси устойчиво и дълготрайно решение. Това с особена сила важи по отношение на миграцията, призна българският държавен глава.

"Ако вложим всичките си усилия в превръщането на Европа в крепост и не се обърнем към причините за миграцията, рискуваме да загубим тази крепост. ЕС трябва да изнася не само стоки, но и реално да подкрепи развитието на образованието, културата и социалната стабилност в държавите, от които произхождат мигрантите", подчерта президентът.

Над €3 млрд. е стокообменът ни с Гърция

Над €3 млрд. е стокообменът ни с Гърция

Президентите Радев и Павлопулос се срещнаха в Рига

Радев обърна внимание на подходите към сигурността. Тя не зависи само от обмен на информация между службите за сигурност, но и от способността на ЕС да отстоява своите позиции в международен план. Според президента Радев без наличието на адекватен отбранителен капацитет, ЕС не е в състояние да осигурява сигурността на държавите членки в съседните региони, които продължават да генерират рискове и да провокират миграционни вълни.

Според българския държавен глава трябва да си отговорим и на въпроса дали имаме достатъчно адекватни механизми, за да идентифицираме и предотвратим потенциални кризи както извън ЕС, така и вътре в Европа. Кризи в отделните общества и по отношение на днешните социално-икономическите процеси, поясни Радев.

Държавите в света не се делят на големи и малки, а в зависимост от амбициите и целите, които си поставят в отстояване на своите интереси, допълни Румен Радев.

ЕС не е само бюрокрация и ограничения, убеждава Плевнелиев

ЕС не е само бюрокрация и ограничения, убеждава Плевнелиев

Искаме силен ЕС на силни национални държави

Плевнелиев разкритикува ООН и Съвета за сигурност, поиска "дълбоко да се реформират"

Плевнелиев разкритикува ООН и Съвета за сигурност, поиска "дълбоко да се реформират"

Глобалните институции не са в състояние да гарантират ефективно международния правов ред