Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който бе домакин на 12-та Среща на държавните ръководители на страните от групата "Арайолуш".

„Мирът има особено значение за Балканите, защото споменът за войната е много пресен. Обединени сме в подкрепата на Западните Балкани”, заяви Росен Плевнелиев след края на срещата на президентите, участващи в групата.
Припомняме, у нас са президентите на Германия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Финландия.

Той бе категоричен, че Солунският процес е важен и трябва да бъде ускорен. Символ на европейския проект е интеграцията, заяви Плевнелиев и изтъкна, че обща задача е постигането на напредък, показвайки доброто от ЕС. „Това е един уникален съюз за мир и демокрация в Европа и по света”, категоричен бе Плевнелиев.

Сред ключовите теми, обсъдени по време на двудневната среща на президентите от групата, са повишаването на доверието в ЕС и разширяването на съюза с присъединяването на страните от Западните Балкани.

Във встъпителната си реч президентът Плевнелиев подчерта, че днешните кризи очертават острата нужда от по-добро, дългосрочно и координирано вземане на решение в рамките на ЕС.

„В днешния глобализиран свят, всички се обединихме. Нуждаем се от партньори, за да се справим с предизвикателствата и да гарантираме своята сигурност и демократично развитие. Обединени сме, днес е по-важно от всякога да покажем силата на сътрудничеството. Интеграцията и сътрудничеството според всички нас са правилният отговор на кризите, пред които сме изправени”, категоричен бе Плевнелиев.

По думите му всички искаме функциониращ ЕС. „Единни сме, че Европа не може да попадне в криза на европейските ценности, в криза на липса на солидарност. Европа има нужда от силни институции, за да върви напред и всеки един от нас трябва да допринесе за възстановяване на доверието в европейските институции”, отбеляза още Росен Плевнелиев.

По думите му, сътрудничеството не е въпрос на избор, а необходимост. Рекордният брой кризи, пред които сме изправени само доказвал, че нито една национална държава не може да се справи с тях сама. Илюзия е, че националната държава ще се справи по-добре от ЕС, защото тези кризи са глобални и изискват координирани действия”, категоричен бе Плевнелиев.
„Ние казваме "да" на ЕС, ние вярваме в неговия потенциал, ние искаме функционираща Европа, искаме силен ЕС на силни национални държави”, каза още държавният ни глава.

Президентът Плевнелиев отбеляза, че по отношение на миграционната криза са се обединили, че сигурността на гражданите в Европа е тотален приоритет. „Преминаването на големи групи мигранти, неконтролируемо през ЕС, е неприемливо”, каза още той и допълни, че споразумението с Турция е крепко, но работи.

Плевнелиев бе категоричен, че ще бъдат подписани споразумения за реадмисия и с други държави.

„ЕС не бива да бъде асоцииран само с бюрокрация и ограничения. ЕС е символ на свобода, той е символ на отворените граници, ЕС не бива да се свръхцентрализира, той трябва да стане разбираем за хората, да се адресират страховете на хората – да се реагира, бързо, адекватно и проактивно, защото по някои от проблемите, които се сблъскваме реакцията бе по-скоро недостатъчно ефективна, реактивна и бавна”, категоричен бе Росен Плевнелиев.