"Много млади българи избират да получат висшето си образование и да работят в Италия, като впоследствие тяхната експертиза се влага в развитието на връзките между бизнеса и насърчава културния обмен. Те са истинският потенциал за последващото развитие на връзките между България и Италия".

Това заяви президентът Румен Радев на срещата с италианския си колега Серджо Матарела, съобщиха от Администрацията на президента.

Румен Радев загрижен как Европа се справя в кризи

Румен Радев загрижен как Европа се справя в кризи

Имаме ли механизми да установим потенциалните кризи, пита президентът

Президентът Румен Радев е на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда на 13 и 14 септември в столицата на Латвия, Рига.

Групата "Арайолуш" обединява 14 президенти на държави-членки на ЕС - Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция.

Над €3 млрд. е стокообменът ни с Гърция

Над €3 млрд. е стокообменът ни с Гърция

Президентите Радев и Павлопулос се срещнаха в Рига

Президентите на България и Италия подчертаха необходимостта от солидарност с държавите по външните граници на ЕС по отношение на миграцията.

Държавите по външните граници на Европейския съюз като България и Италия се нуждаят от солидарност и активна подкрепа от своите партньори по отношение на миграцията. Тази позиция споделиха на срещата в Рига президентите Румен Радев и Серджо Матарела. Двамата бяха единодушни, че без общ европейски подход този проблем ще продължи да разделя държавите от ЕС.

На срещата между Радев и Матарела бе подчертан и активния двустранен икономически обмен, който се равнява на 4 млрд. евро. Това също спомага за изграждането на близките и приятелски отношения между двете страни, категорични са двамата държавни глави.

България и Италия имат отлично сътрудничество и ще продължат да разширяват партньорството си в сферата на отбраната и сигурността. По време на разговора бе откроен и приносът на Италия за модернизацията на българските въоръжени сили.

Серджо Матарела прие поканата на Румен Радев да посети страната ни за откриването на културно-информационен център на Италия в България, допълниха от администрацията на президента.

Плевнелиев разкритикува ООН и Съвета за сигурност, поиска "дълбоко да се реформират"

Плевнелиев разкритикува ООН и Съвета за сигурност, поиска "дълбоко да се реформират"

Глобалните институции не са в състояние да гарантират ефективно международния правов ред

ЕС не е само бюрокрация и ограничения, убеждава Плевнелиев

ЕС не е само бюрокрация и ограничения, убеждава Плевнелиев

Искаме силен ЕС на силни национални държави