До края на годината реформата в системата на ТЕЛК ще бъде приета, а новите правила за определяне на работоспособността ще влязат в сила от началото на 2017-а година.Такова обещание даде социалният министър Зорница Русинова, съобщава БНР.

Една от идеите е хората с увреждания, които работят, да не получават инвалидна пенсия от НОИ, обясни Русинова. Тя призна, че със сигурност това ще бъде широко дебатирана тема и ще има сериозен отпор.

Няма как обаче работещ човек да получава пения, нали”, заяви Русинова и допълни, че социалните служби ще направят всичко възможно да адаптират хората към пазара на труда.

Социалният министър предлага още регистрацията "безработен" да не се взема предвид от общините и министерствата при тяхната преценка за отпускане на помощи и преференции.

В момента това стимулира така наречената професия "безработен", аргументира се Русинова. Според нея в общините има доста режими с облекчения, които се опират на доходите и социалното състояние на хората и семействата. В много случаи това демотивира безработните активно да търсят работа.

"Професията безработен е крайно време да бъде премахната в България", заяви уверено Русинова.